• Tijdens de meditatieavonden biedt docent Lucien Staarink ook achtergrondinformatie over het Zen Boeddhisme.

    Rita Boer Rookhuiszen-de Joode

Nieuw: Zen meditatieavonden

GELDERMALSEN Zen Geldermalsen gaat donderdag 10 januari van start met wekelijkse Zen meditatieavonden in het multifunctioneel centrum De Pluk aan de Rijksstraatweg te Geldermalsen. Docent Lucien Staarink is gecertificeerd mindfulness-trainer en houdt zich al zeventien jaar met het Japanse Zenboeddhisme bezig. Via zijn bedrijf 'Lotus op de Linge' biedt hij meditatielessen bij zowel bedrijven als aan (groepen) particulieren.

Zen Geldermalsen is voor iedereen, met of zonder meditatie-ervaring en staat los van godsdienst. ,,Zen is wel een stroming binnen het boeddhisme waarin veel met meditatie gewerkt wordt en is via China naar Japan gekomen", legt Staarink uit. ,,Mindfulness is eind jaren zeventig ontstaan. Net als yoga en mindfulness gebruiken we eenzelfde soort technieken om te ontspannen en tot rust te komen. Zen-meditatie is simpelweg zitten en lopen met aandacht. Aandacht bij het moment. Met als doel dat de denkende geest rustig wordt. Je leert je aandacht te verleggen, te stoppen met piekeren en eerder stress op te merken zodat je uiteindelijk beter kan omgaan met stress."

ZEN-TRADITIE Staarink is geboren en getogen in Geldermalsen en woont al jaren in Enspijk. Hij studeerde natuur- en sterrenkunde en werkte als natuurkundedocent. Tegenwoordig is hij werkzaam in de ICT en geeft daarnaast al geruime tijd meditatie-trainingen. ,,Als tiener deed ik aan karate en ging uit nieuwsgierigheid op zoek naar de achtergrond van die sport. Zo kwam ik bij het boeddhisme uit. Het boeddhisme intrigeerde mij. Ik ben toen in Utrecht, waar ik studeerde, bij Zen groepen gaan 'zitten'. Uiteindelijk ben ik door geloftes te ontvangen officieel tot de gemeenschap van het boeddhisme toegetreden. Tijdens de Zen-meditatiebijeenkomsten draag ik dan ook een zelfgemaakte rakusu, een traditioneel Japans kledingstuk, waarmee ik de Zen-traditie uitdraag."

RUST Velen hebben wel eens een mindfulness-cursus gedaan. ,,Maar na een cursus is het lastig om het vast te houden. Dan is een wekelijkse bijeenkomst een mooie stok achter de deur. Het is ook geen probleem als men geen ervaring met mindfulness heeft. Ik zal de oefeningen die we doen inleiden en toelichten, dus voorkennis is niet nodig. De basis is stille zit en stille loop. Daarnaast zal ik uitleg geven over het Zenboeddhisme en ben ik vooral ook dienend. Waar hebben mensen behoefte aan? Bijvoorbeeld advies voor oefeningen thuis. Ik vind het belangrijk dat mensen leren terug te schakelen, vanuit het veel moeten naar een toestand van rust. Daar kun je met meditatie actief voor zorgen. Het maakt je vriendelijker en zorgzamer. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor de maatschappij.''

PROEFLES Losse lessen: €10, strippenkaart: 10 lessen voor €80. Hele seizoen (t/m 18 juli, minstens 24 lessen) €160. Elke donderdag (uitgezonderd 7 maart) van 19.45 tot 21.45 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Het is ook mogelijk een gratis proefles bij te wonen op donderdag 17 januari.

Zen Geldermalsen. Zaal 1 in De Pluk, Rijksstraatweg 64, 4191 SG Geldermalsen.

w lotusopdelinge.nl