• André van der Vlerk

Nieuwbouw in Neerijnen zit in de lift

Wethouder ziet lichtpuntjes, ook in Molenblok

NEERIJNEN Tien jaar na de eerste plannen staat er op het Varikse Molenblok nog altijd geen huis. Toch wordt er her en der in Neerijnen eindelijk weer gebouwd.

Zo is er begonnen met fase 2a van de Klingelenberg in Tuil en staat binnenkort ook fase 2b op de rol. Verder slaat aannemer Dura Vermeer binnenkort de eerste paal in de grond van acht woningen in de Haaftense Dutry van Haeftenstraat.

Met deze opbeurende informatie probeerde de Neerijnense wethouder ruimtelijke ordening Teus Kool (SGP) de raad eerder deze maand ervan te overtuigen dat de gestagneerde woningbouw in de gemeente uit het slop begint te raken. Kool had ook goed nieuws over Klingelenberg-Noord in Tuil. Daar kan vermoedelijk eerder gebouwd worden dan in 2020, een jaartal waar de gemeente altijd van uit is gegaan. Neerijnen bezit grond in Klingelenberg-Noord.

Het positieve nieuws neemt niet weg dat een van de grootste woningbouwlocaties, het Molenblok aan de oostkant van Varik, nog steeds op slot zit. Het gebied is de gemeente, als eigenaar van het lap grond langs de Waaldijk, een behoorlijke blok aan het been. De uitgestelde bouw heeft oplopende rentekosten tot gevolg waardoor er een tegenvaller van 180.000 euro moet worden ingeboekt. Het college van b en w beloofde vorige week de raad voortaan jaarlijks te informeren over de stand van zaken rond het grondbeleid.

Het startsein voor bouwen kan in het Molenblok pas worden gegeven als er overleg is gevoerd met Rijkswaterstaat over onder andere plannen voor dijkverzwaring. De gesprekken moeten duidelijkheid verschaffen over waar wel en waar beter niet kan worden gebouwd. Kool verwacht desondanks dat al in 2016 de eerste spade in het Molenbrok de grond in kan.

Voor het Molenblok bestaan al plannen sinds 2005. Het oorspronkelijke plan voor ruim vijftig woningen is na protesten van omwonenden uit de Kerkstraat teruggebracht naar zo'n dertig woningen. Ook de crisis op de huizenmarkt noopte projectontwikkelaar Vabo Ontwikkeling tot een aanpassing: in plaats van riante vrijstaande huizen kwam het accent te liggen op rijtjes- en hoekwoningen voor starters. De bouw van de eerste woningen had al afgelopen zomer moeten aanvangen, maar de projectontwikkelaar legde de bouw stil vanwege de onderhandelingen die nog plaatsvinden tussen Neerijnen en Rijkswaterstaat. Enkele woningen zijn overigens al verkocht.