• 5391331_bko39krantraadeuros.jpg

    Martaposemuckel

Nieuwe verordening Startersleningen opgesteld

GELDERMALSEN In West Betuwe is een nieuwe verordening Startersleningen opgesteld. Die is gebaseerd op de bestaande verordeningen in de drie fusiegemeenten.

Door Wim Timmermans

Zowel Geldermalsen, als Lingewaal en Neerijnen hadden een verordening Startersleningen. Daarmee konden starters op de woningmarkt tegen gunstige voorwaarden een deel van de aankoop van hun woning financieren. De bestaande verordeningen waren nog twee jaar geldig. Maar de onderlinge verschillen waren heel klein. Daardoor kon snel een nieuwe verordening worden opgesteld.

Er wordt samen gewekt met het Nederlands Stimuleringsfonds gemeenten. De modelverordening van dat fonds is overgenomen.

Er is een fonds beschikbaar. Dat is resolverend, een moeilijk woord. Het komt er op neer dat starters uit het fonds kunnen lenen. Hun aflossingen worden direct in het fonds terug gestort.

De resterende middelen uit Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen zijn bij elkaar geveegd in één fonds voor West Betuwe. Geldermalsen had 1.500.000 euro beschikbaar, Lingewaal 500.000 en Neerijnen 250.000. Van dat geld is nog zo'n 600.000 euro over. Dat bedrag is in een nieuw West Betuwe fonds gestort.

Per starterslening kan maximaal 30.000 euro tegen de gunstige voorwaarden worden geleend. Als het fonds leeg is, zal de gemeenteraad moeten besluiten of er nieuw geld beschikbaar wordt gesteld. En hoe groot dat bedrag zal zijn.

De gemeenteraad staat positief tegenover de nieuwe verordening. Formeel moet er nog een klap op worden gegeven. Dat gebeurt waarschijnlijk in de besluitvormende vergadering van 19 februari.