• Neeltje van Triest
  • THEO VAN DAM CULEMBORG

Nog meer geridderden in de regio

MAURIK Naast de koninklijke onderscheidingen in de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen werden ook in de omliggende gemeenten de nodige lintjes uitgedeeld aan personen die op een of andere manier iets Geldermalsen en/of Neerijnen hebben te maken.

In Buren kreeg bijvoorbeeld F. Ooms (rechts op de foto) een lintje. Hij is sinds 1977 molenaar, vrijwilliger en docent op Korenmolen "De Blauwe Reiger" in Haaften. Werkzaamheden zijn: het laten draaien van de molen, al dan niet om meel te malen, het klein onderhoudswerk en het rondleiden van bezoekers. De molen is ook beschikbaar gesteld als examenmolen voor de Vereniging "Hollandsche Molen" De heer Ooms heeft tot op heden ca. 20 molenaars opgeleid.

Ook Richard van der Velde (links op de foto) werd gedecoreerd. Deze Beusichemer doet veel onderzoek naar oorlogsslachtoffers, ook uit de gemeente Geldermalsen. Hij schrijft daarover regelmatig grote achtergrondverhalen voor BDU-kranten als Nieuwsblad Geldermalsen en de Culemborgse Courant.

In Buren kreeg ook Karin van der Kar een lintje. Ook zij maakte in het verleden foto's voor de BDU-kranten.

In Culemborg werd het Beesdse echtpaar Verrips geridderd.

Marinus Gerrit Verrips (Culemborg 1950) is sinds 1972 actief binnen de Protestantse Gemeente in Beesd. Eerst als leider van de zondagschool, als jeugdouderling en vanaf 1982 als vrijwilliger bij diverse activiteiten, zoals klussen in en rond de kerk maar ook bij fondsenwerving. In 1989 werd de heer Verrips hulpkoster en vanaf 1995 tot heden is hij koster van de St Pieterkerk in Beesd. Sinds 2006 ondersteunt hij een project in Roemenië dat zich richt op hulp aan ouderen, de organisatie van familieweekenden voor groepen kinderen en het verspreiden van goederen. In Nederland zorgt hij voor PR en fondswerving. Verder zamelt hij goederen in die hij gemiddeld drie keer per jaar naar Roemenië brengt.

Aafje Verrips-Grandia (Beesd 1949) zet zich enorm in voor een project in Roemenië dat zich richt op hulp aan ouderen, de organisatie van familieweekenden voor groepen kinderen en het verspreiden van hulpgoederen. Binnen de Nederlands Hervormde Gemeenschap wordt ze enorm gewaardeerd om alles wat ze doet. Maar ook in haar eigen omgeving staat ze vaak voor een ander klaar. Ze zet zich belangeloos in voor anderen door voor hen te zorgen, aandacht aan hen te schenken, kleding in te zamelen of voor iemand de boodschappen te halen of te koken.