• Foto Rias Immink

OM wil zes verdachten 'Geldermalsen' 14 dagen vastzetten

GELDERMALSEN Het Openbaar Ministerie zal woensdag 23 december zes personen die vorige week werden aangehouden bij de ongeregeldheden in Geldermalsen voorgeleiden bij de rechter-commissaris. De officier van justitie zal woensdag de bewaring voor veertien dagen vorderen voor een 18-jarige man uit Culemborg, een 25-jarige man uit Heukelum (gemeente Lingewaal) en drie mannen uit Geldermalsen (21, 22 en 52 jaar).

Ook een 22-jarige man uit Enspijk zou naar het oordeel van het OM opnieuw in voorlopige hechtenis genomen moeten worden. De rechter-commissaris oordeelde vrijdag dat deze man niet langer in verzekering hoefde te blijven. Vanwege de ernst van de feiten waarvan de man wordt verdacht, zal het OM voor hem toch de bewaring vorderen.

Deze 22-jarige man uit Enspijk wordt namelijk, evenals de 52-jarige man uit Geldermalsen, naast openlijke geweldpleging ook verdacht van het verstoren van een raadsvergadering. Het met geweld, of bedreiging met geweld, verstoren van de raadsvergadering is apart strafbaar gesteld in artikel 124 van het Wetboek van Strafrecht. De overige mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Twee minderjarige verdachten uit Haaften (gemeente Neerijnen) en Tricht (gemeente Geldermalsen) zijn door de officier van justitie in vrijheid gesteld. Zij blijven wel verdachte, maar mogen vanwege hun leeftijd en hun rol bij de ongeregeldheden het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid afwachten.

Van de veertien personen die werden aangehouden, werden er vorige week al zes in vrijheid gesteld. Deze personen worden verdacht van minder ernstige vergrijpen: belediging, vernieling, wederspannigheid en een overtreding van de APV.

De officier van justitie zal op korte termijn een beslissing nemen hoe de zaken tegen deze verdachten worden afgedaan.