• Een toost en de felicitaties van zijn vrouw voor Rob Sluijter nadat hij zijn koninklijke onderscheiding ontvangen had.

    Rita Boer Rookhuiszen-de Joode

Onderscheiding Rob Sluijter

RHENOY Pas bij het betreden van De Betuwepoort in Rhenoy begon Rob Sluijter uit Enspijk, voorzitter van buurtbusvereniging West-Betuwe, enig vermoeden te krijgen van wat hem te wachten stond. Een koninklijke onderscheiding die hem uitgereikt werd door Geldermalsens burgemeester Jeroen Staatsen.

Alvorens hem de officiële onderscheiding werd uitgereikt refereerde de burgemeester aan het ontstaan van de buurtbussen in Nederland. Sluijters schoonvader, de heer Van der Beek, stond aan de wieg van de Gele Bus, de buurtbuslijn tussen Geldermalsen en Leerdam. ,,U bent al 25 jaar betrokken. Eerst als chauffeur, toen als secretaris en later als voorzitter. In 2012 speelde de discussie om met de buurtbusvereniging die tussen Tricht, Buurmalsen en Est reed te fuseren. Dat was niet eenvoudig. Vrijwilligers zijn het cement voor de samenleving maar hebben ook een eigenwijsheid die veranderen soms moeilijk maakt. Toch is u het gelukt. Veel mensen realiseren zich niet wat dat allemaal betekent, voorzitter zijn. Voor u was dat regelmatig overleg met de provincie en met Arriva over haltes en dienstregeling. De supervisie over drie bussen die zes dagen per week een uursdienst rijden. Contacten met andere buurtbusverenigingen en met sponsoren. Nieuwe chauffeurs zoeken, lief en leed en zo nodig ook nog invallen. U heeft zich echt laten kennen als ware ambassadeur van de buurtbus. Onlangs nog was u als belangenbehartiger van de buurtbus te horen op de landelijke radio, mooi dat u ons zo vertegenwoordigd. ''

De gedecoreerde gaf aan buitengewoon verrast te zijn en zich zeer vereerd te voelen. ,,Dat jullie en een paar mensen in het bijzonder hier zijn. Ik ben zeer blij met mijn onderscheiding maar die heb ik zeker te danken aan jullie allen en jullie voorgangers die om wat voor reden dan ook niet meer bij onze vereniging zijn. Het gaat bij de buurtbus om de vrijwilligers die de mensen tussen de dorpen rondrijden. Zonder jullie en de rest van het bestuur hadden we dit niet kunnen bereiken. We mogen best trots zijn op het jaarlijks vervoeren van 23.000 passagiers.''

Daar er een leeftijdsgrens is voor chauffeurs, na hun 75ste moeten ze stoppen, is de buurtbus regelmatig op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Helaas moeten binnenkort een aantal vrijwilligers met pijn in het hart daarom stoppen. Wie hen wil opvolgen kan zich aanmelden bij secretaris Alien Lap: secretaris@buurtbuswestbetuwe.nl.