• ROC Rivor

Job Budding (ROC Rivor) klaar voor WorldSkills 2019

GELDERMALSEN Schilderstudent Job Budding is maandag 19 augustus vertrokken naar Kazan (Rusland) voor WorldSkills 2019, oftewel de wereldkampioenschappen voor beroepen. Na meer dan 400 uur intensief trainen is hij er klaar voor en stapte hij maandag samen met de 29 andere jonge vakmensen uit Team NL op het vliegtuig naar Rusland.

Job, student aan ROC Rivor, locatie Poppenbouwing in Geldermalsen, heeft er zin in en is er na al die trainingsuren en bijeenkomsten van Team NL ook echt klaar voor: ,,Ik kijk ontzettend uit naar het hele gebeuren: de openingsceremonie, de wedstrijden, eigenlijk het complete plaatje. Ik ben erg benieuwd hoe het daar zal zijn."
Er zijn in totaal 24 schilders van over de hele wereld waar hij het tegen op moet nemen. Alle schilders trainen hard en doen hun best. Wat is Job zijn kracht? ,,Mijn voordeel is dat ik door mijn werkervaring tijdens mijn BBL-opleiding snel kan schakelen. Ik ben gewend dat niet één dag hetzelfde verloopt en dat schilderen in de praktijk anders is dan alleen maar schilderen in een oefenruimte, zoals veel andere landen worden opgeleid." Door de verschillende opdrachten, waarvan er twee zelfs onbekend zijn, zal hij ook veel en snel moeten schakelen. Dat voordeel heeft hij dus.

ZENUWEN Met de zenuwen valt het gelukkig wel mee. Job doet het deze week ook wat rustiger aan: ,,Ik doe wat kleine klusjes maar train geen volle dagen meer. Ook heb ik twee dagen vrij genomen om even te ontspannen."

De nog onbekende 'designopdracht' vindt hij de spannendste opdracht: ,,Ik weet totaal nog niet wat ik daar moet gaan tekenen en schilderen en ja, dat maakt het wel een beetje spannend."

Wat de uitslag ook wordt, Job kan sowieso al terugkijken op een tot nu toe erg leerzame en leuke periode. ,,Ik heb ontzettend veel geleerd en bijzondere dingen meegemaakt."

SUCCESWENSEN VAN DE BURGEMEESTER Eerder deze maand verwelkomde burgemeester Jan Kottelenberg de 19-jarige Job, die in Kesteren woont, in het gemeentehuis om hem te feliciteren met de behaalde overwinning en zijn vakmanschap. ,,Job, hier in Neder-Betuwe zijn wij reuze trots op jou. Wij wensen je heel veel succes en plezier toe in Rusland. En daarna vooral ook veel succes in je werk; er is grote behoefte aan deskundige werknemers zoals jij met passie voor hun vak."

Hoe hij zijn kansen om te winnen inschat, durft hij niet te zeggen. Job vindt het al fantastisch als hij boven het gemiddeld aantal punten uitkomt. ,,Dan krijg je een medaille voor excellent vakmanschap. Daar zou ik al erg blij mee zijn, want dat is nog niet veel eerdere Nederlandse kandidaten gelukt."

VOLG JOB EN WENS HEM SUCCES Iedereen die nieuwsgierig is naar hoe het Job vergaat in Kazan kan zijn belevenissen volgen op Instagram via zijn account @jobteamnl of via het account van ROC Rivor @roc_rivor. Job kan alle support goed gebruiken. Moedig hem aan tijdens de wedstrijd met een leuke foto met succeswens via #teamjob.

WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor vakwedstrijden in het mbo. Meer dan 1.600 jonge vakmensen strijden in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel van beste vakman of vakvrouw ter wereld. WorldSkills bestaat 60 jaar en is het grootste beroepenevenement van de wereld. De vakwedstrijden zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs, het bevorderen van vaktrots en het stimuleren van talent over de hele wereld. De 45-ste editie van WorldSkills vindt plaats in Kazan (Rusland), van 22 tot en met 27 augustus. 

Over ROC Rivor
ROC Rivor is hét opleidingscentrum voor regio Rivierenland en biedt middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en contractactiviteiten. Er zijn vestigingen in Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel. ROC Rivor rust mensen toe voor de samenleving, arbeidsmarkt en passend vervolgonderwijs. Dit wordt mede gerealiseerd door intensieve samenwerking met de partners in de regio, onder andere gemeentes, scholen, bedrijven en instellingen.