Oogstdag Betuwse Historische Tractoren Club

OPHEMERT Op 20 augustus houdt de BHTC van 10.00 tot 17.00 uur haar jaarlijkse oogstdag in Ophemert. Aan de Molenstraat tegenover huisnummer 34 is voor jong en oud volop vertier. En er is te zien hoe anders er vroeger gemaaid en geoogst werd.

Aanvankelijk ging dat zonder machines, maar met de hand. Met een zicht of een sikkel waarvan het liedje 'Sikkels klinken, sikkels blinken, ruisend valt het graan' nog getuigt. Daarna kwam er een zelfbinder aan te pas. Ook aardappels rooien deed een boer op zijn knieën en met de hand. Er stond een paard voor de ploeg of de eg, later kwam het eerste kleine tractortje dat werk doen. Die tractor werd in de loop van de tijd steeds groter tot de mammoetmachine van de laatste tijd. Dat is allemaal te zien op de oogstdag, net als een demonstratie van oude landbouwwerktuigen.

Voor kinderen is er helemaal veel te doen, zoals koekjes bakken, windlichten maken, een soort kinderboerderij met een varkentje, bokjes, geitjes, kippen en konijnen die ze kunnen aaien. Ook zijn er kleine trekkertjes waarop ze rond kunnen rijden.

Marktkraampjes bieden waren aan. Gerooide aardappels zijn te koop. De catering zorgt voor eten en drinken, zoals broodjes hamburgers en gebakken beenham. Pannenkoeken worden ter plekke gebakken.

Info: Kees Dordmond 0418-652308 of Jan Leenders 06-14639620.