Oogstdag BHTC gaat verder terug in de tijd

OPHEMERT Bij historische tractoren van de Betuwse Historische Tractoren Club wordt niet meteen aan paardenkracht, pk, gedacht. Toch stammen de tractoren daarvan af. Dat laat de club zien op 15 augustus op de Oogstdag aan de Molenstraat in Ophemert. Met twee paarden wordt het land bewerkt, want aan oogsten gaat ploegen en eggen vooraf.

In de Molenstraat is te zien hoe de oogst werd binnen gehaald op de historische manier. Haver bijvoorbeeld kwam na het maaien op 'hokken' te staan om te drogen en werd gedorst met een lawaaierige dorsmachine. Die machine spoot het graan in juten zakken.

Kinderen mogen de korrels vermalen tot meel door aandrijving met een fiets. Van dat meel bakken ze koekjes. Zo zien ze welk eindproduct je van haver kunt maken. Ook rooien ze aardappels die ze zelf met een ouderwetse pootmachine in het voorjaar gepoot hebben. Als beloning krijgen ze een zakje aardappels mee naar huis. Van de aardappels kunnen ze ook frietjes bakken. Op een minitrekker kunnen ze een behendigheid parcours afleggen. Daar is geen rijbewijs voor nodig.

Ook de volwassenen komen ogen tekort en wanen zich terug in de tijd bij de verschillende kraampjes of de kofferbakverkoop van oude onderdelen. Het is, zoals ieder jaar, elkaar ontmoeten en gesprekstof uitwisselen.

De Oogstdag is zaterdag 15 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur aan de nieuwe locatie Molenstraat Ophemert. Toegang en parkeren gratis.

Info en opgeven bij Kees Dordmond 06-54762901.