• Rias Immink

Ook in hoger beroep celstraf relschoppers Geldermalsen

ARNHEM (APA) Twee van de drie hoofdverdachten van de rellen rondom de komst van een AZC in Geldermalsen hoorden ook na hoger beroep een gevangenisstraf van een half jaar tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. Het betreft een 24-jarige man uit Enspijk en een 31-jarige man uit Geldermalsen. Zo bleek dinsdag bij het gerechtshof in Arnhem. De derde hoofdverdachte, een 54-jarige man uit Geldermalsen, hoeft van het openbaar ministerie (OM) niet meer te zitten. Eerder kreeg hij ook een half jaar opgelegd, maar nu hoorde hij een geheel voorwaardelijke straf plus een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen.

De 54-jarige wordt er van verdacht dat hij een 'opruiende rol' had in de rellen op 16 december 2015 bij het gemeentehuis in Geldermalsen. ,,Ik sta van mezelf te kijken en schaam me diep dat ik me zo heb laten gaan", zo verklaarde hij dinsdag voor het hof. Op een uitgestelde bijeenkomst in mei vorig jaar heeft hij uitgebreid zijn excuses aangeboden aan wijkagenten en raadsleden. Hij kwam in hoger beroep om strafvermindering te vragen.

SIXPACK BIER EN EEN NITRAATBOM De twee andere verdachten gingen in beroep tegen het verwijt dat zij een vergadering van de gemeenteraad door geweld hebben verhinderd. Zij zeggen dat zij niet wisten dat het die avond om een raadsvergadering ging. Ze dachten dat er op het plein een scherm zou staan en dat ze konden inspreken. De 24-jarige legde uit dat hij kwam om te protesteren. Naar eigen zeggen had hij twee rookbommen en een vuurpijl meegenomen 'om sfeer te creëren'. ,,Net als bij een voetbalwedstrijd moet je jezelf laten zien", aldus de man uit Enspijk. De 31-jarige was op de bijeenkomst, die op Facebook stond aangekondigd, afgekomen met een sixpack bier en een nitraatbom. 

De twee vertelden het hof dat ze kwaad waren dat er geen scherm of inspraakmogelijkheid was. Toen sloeg de vlam in de pan bij tientallen demonstranten. De 31-jarige gooide de nitraatbom, die op het dak van het gemeentehuis belandde. De 24-jarige gooide met vuurwerk en met betonblokken. Andere demonstranten gooiden met flessen en met straatstenen. De politie en ME konden met moeite voorkomen dat de relschoppers het gemeentehuis in zouden gaan. Dat ze daarbij genoodzaakt waren geweld te gebruiken, maakte de relschoppers alleen nog maar kwader. Zo stond de 31-jarige met een stuk elektriciteitskabel in de hand een agent te bedreigen. Ook daarvoor is hij in juni 2016 veroordeeld.

In totaal waren er 21 veroordelingen voor de rellen. De meeste daders kregen een werkstraf, een paar kregen een boete. Een vierde 'hoofdverdachte' kreeg een gevangenisstraf van 2 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij ging daar niet tegen in beroep. De hoofdverdachten kregen naar eigen zeggen als enigen een claim van 23.000 euro van de gemeente aan hun broek, voor de schade aan het gemeentehuis.

De uitspraak in de drie hoger beroepzaken is op 27 februari.