Op 't Hof wint tweejaarlijkse Nationale Onderwijsprijs

TRICHT Openbare Basisschool Op 't Hof uit Tricht heeft woensdag 25 maart de tweejaarlijkse Nationale Onderwijsprijs gewonnen voor het project 'Klas in the Cloud'. Eerder al won de school hiermee de Gelderse onderwijsprijs. In het voortgezet onderwijs was het Rotterdams Vakcollege de Hef de winnaar. Alida Oppers, directeur-generaal primair en voortgezet onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, reikte in de Rotterdamse Schouwburg de prijzen uit. Een ''Bronzen Olifant" en een geldbedrag van € 7.000,=.

Woensdag waren rond het middaguur directeur Margreet van Iterson, een aantal leerkrachten, leerlingen, ouders van Op 't Hof en vertegenwoordigers van het schoolbestuur Stichting Fluvium met de bus naar Rotterdam vertrokken om in de Rotterdamse Schouwburg een presentatie over hun project te houden. Net als de 23 andere provinciale winnaars in het basis en voorgezet onderwijs. Of Op 't Hof ook landelijk hoog zou scoren was nog spannend. Alle presentaties moesten worden afgewacht voor de winnaars bekend werden. Even dachten ze de prijs misgelopen te hebben toen werd gesproken over een school 'in het oosten van het land'. ,,Wij wonen toch niet in het oosten?'' merkte een van de leerlingen nog op. De vreugde bij de Trichtse school was groot toen ze toch de winnaar bleken te zijn. Directeur van Iterson werd vervolgens door de pers bestormd.

De jury gaf aan zeer te spreken te zijn over het Trichtse experiment, waarbij samengewerkt werd met twee andere Fluvium basisscholen: de Bloeiende Betuwe in Rhenoy en de Minzerie in Enspijk. ,,In samenwerking met twee andere scholen heeft OBS 't Hof een experiment opgezet om op kleine scholen aan excellente leerlingen passend onderwijs te bieden. Vijftien leerlingen vormden een zogenaamde 'schooldoorbrekende digitale plusklas'. Begaafde leerlingen op drie verschillende locaties werken op hetzelfde moment samen aan opdrachten. Hierdoor kunnen leraren lesuren delen met collega's op afstand en kan men passend onderwijs (blijven) geven op kleine scholen. Eén leraar bereidt de lessen van de online plusklas voor en begeleidt de leerlingen. Het project is vernieuwend, aldus de jury, en het biedt vele mogelijkheden aan kleine scholen in krimpgebieden. Het is ook zeker te gebruiken op grotere scholen en ten behoeve van andere, minder begaafde leerlingen.''

Margreet van Iterson en haar team gaan door met het verder ontwikkelen van het project. 'Klas in the cloud' wordt uitgezet bij andere scholen van Fluvium in de gemeente Geldermalsen en Neerijnen. ,,De prijs is in ieder geval een opsteker voor onze school, en kleine scholen op het platteland in het algemeen,'' laat zij weten. ,,En natuurlijk voor mijn team en de ouders en kinderen van Op 't Hof. We zijn echt trots op het winnen van de 'Oscar voor het basisonderwijs' zoals de Nationale Onderwijsprijs ook wel genoemd wordt.'' Om daarna vrijwel direct weer met beide benen op de grond te staan want de dag na de prijsuitreiking staan de twee voorstellingen van de schoolmusical in het Dorpshuis Tricht op het programma. Die verdienen ook alle aandacht.