• Louis van Oort

Openlucht filmfestival Film aan de Linge

GELDERMALSEN LingeFilm begint het nieuwe filmseizoen op 26 augustus spectaculair met een Openlucht Filmfestival, Film aan de Linge. Inmiddels is het de vierde keer dat LingeFilm een openlucht voorstelling organiseert, dit keer op een wel heel bijzondere locatie: in het Lingepark in Geldermalsen, gelegen naast de jachthaven. Onder de sterrenhemel, tussen de bomen vertoont LingeFilm de Belgische roadmovie, King of the Belgians. Een prachtige, absurdistische roadmovie over een verscheurd België en Europa.

De avond start om 20.00 uur met muziek van showorkest M-Tastic uit Meteren en er staan stands met hapjes en drankjes, verzorgd door onder andere 't Pandje en Eva&Elvira. Om 21.15 uur start de film en daaraan voorafgaand er nog de filmquiz en is afgelopen rond 24.00 uur. Kaartjes voor het festival zijn te koop op www.lingefilm.nl. Iedere bezoeker ontvangt tevens een gratis drankje.

,,De afgelopen jaren organiseerden we openluchtvoorstellingen in de mooie tuin van het Lingehuis", zegt Hans van Hooren, voorzitter van LingeFilm. ,,Maar een film kijken in het Lingepark is natuurlijk helemaal fantastisch, het park leent zich hier perfect voor. Het wordt een avond die je niet wilt missen, met muziek, hapjes en drankjes, onze fameuze petje-op-petje-af filmquiz. En natuurlijk de film die we op een enorm filmdoek van 8x5 meter gaan vertonen. Wij zijn er erg fier op dat we dit weer hebben kunnen regelen met onze vrijwilligers en de mooie geldelijke steun van het Rivierenlandfonds, de Rabobank ('Aandeel in de Betuwe') en het Prins Bernhard Cultuur Fonds." Die zaterdag wordt ook Lekkers aan de Linge in het park georganiseerd, een feest van ontmoeting, eten, drinken, muziek.

King of the Belgians: het verhaal

Tijdens een staatsbezoek aan Turkije ontvangt Nicolaas de Derde, koning van de Belgen, een desastreus bericht -Wallonië heeft zich afgescheiden van België - waardoor hij met zijn entourage onmiddellijk terug moet naar Brussel. Vanwege een zonnestorm laten de Turken hem echter niet gaan, bang om hun toekomstig lidmaatschap van de EU in gevaar te brengen. De documentairemaker, de gedesillusioneerde oud-oorlogscorrespondent Duncan Lloyd (Peter Van Der Houwen), die in opdracht van de koningin bezig is de vitaliteit en de glimlach van de koning vast te leggen, bedenkt een oplossing. Terwijl het koninklijk gevolg zich in een gammele bus over de Balkan beweegt en achtervolgd wordt door de Turkse geheime dienst, staart Nicolaas tijdens pauzes visionair in de verte en werkt aan een speech die de Belgen eindelijk duidelijk zal maken wat voor een formidabele staatsman aan het Paleizenplein 1 te Brussel zetelt.

Kaartjes te koop via www.lingefilm.nl. Het programma op zaterdag 26 augustus start om 20.00 uur en is afgelopen rond 24.00 uur. Kaartjes voor het festival zijn te koop voor 10 euro op www.lingefilm.nl. In de prijs zit ook 1 gratis consumptie. FanPas is niet te gebruiken voor dit evenement.

Indien door regen of harde wind het evenement niet kan doorgaan, dan zal dit uiterlijk om 14.00 uur die dag gemeld worden. Kopers van een kaartje kunnen de film gaan zien in De Pluk.