Oud-leerling bezoekt als kinderboekenschrijver zijn basisschool in Varik

VARIK Wim Weijgertze (38) bezoekt vrijdag 13 november zijn basisschool, de Burgemeester Westerbeek van Eertenschool, om voor te lezen uit zijn eerste kinderboek 'De Noordpijl'.

Wilma d'Hollosy-Riksen

Wim Weijgertze woont met zijn vrouw en twee zoons Bram (8) en Tom (10) in Huizen. Als actuaris is hij dagelijks creatief met cijfers. Toen hij vorig jaar zijn ouderschapsverlof opnam en de woensdagen vrij was, had hij tijd over. ,,Ik ben niet iemand om stil te zitten, ik ben graag bezig", zegt Wim. ,,Voor mijn zoons Bram en Tom bedenk ik vaak grapjes, puzzels en raadsels. Zo kwam ook het verhaal voor mijn boek in mijn hoofd. Ik had meteen een verhaallijn en dat ben ik gaan uitwerken. Het is dus eigenlijk heel spontaan ontstaan. Mijn jongens vonden het helemaal geweldig. Zij vroegen meteen: 'Wanneer komt deel twee'. Zover is het nog niet. Ik vind de reacties nu wel heel leuk. En het is mooi als ik met mijn boek kinderen kan enthousiasmeren om te gaan lezen."

Wim Weijgertze groeide op in Varik. Hij woonde met zijn ouders in een dijkhuis aan de Waal. Hier ligt de basis van zijn liefde voor de natuur en struinen met vriendjes. Met die vriendjes beleefde hij heel wat spannende avonturen. ,,Tijdens het schrijven van mijn boek, zag ik mezelf met mijn vrienden op 'de Kaai' spelen, hutten bouwen en speuren", vertelt Wim. ,,Ik heb ook in Varik op de Burgemeester Westerbeek van Eertenschool gezeten. Hieraan heb ik goede herinneringen. Meester Alex vertelde prachtige verhalen tijdens de geschiedenislessen. Ik zat dan helemaal in een verhaal. Voor mij voelde een verhaal als een bonus."

Zijn vader kan dat beamen. ,,We hadden vaak vriendjes over de vloer. Wim speelde veel buiten. Maar als hij met zijn vriendjes thuis kwam, wilden ze graag verhalen horen. En verhalen vertellen deed ik graag", aldus de heer Weijgertze (87). ,,Dan hingen ze aan mijn lip". Weijgertze is super trots op zijn zoon. ,,Het is wel heel apart dat zijn boek op mijn tafel ligt. Ik heb hem vroeger zelf al leren lezen voordat hij naar school ging. Dat deden we met rode kubussen waar letters op stonden. Ik vind het mooi dat mijn zoon naar Varik komt om op de basisschool voor te lezen uit zijn kinderboek en ik zal daar zeker bij zijn."

De Burgemeester Westerbeek van Eertenschool kijkt uit naar de komst van Wim Weijgertze. En ze zijn stiekem ook best een beetje trots dat hij zijn basis op deze school heeft gehad. ,,Op onze basisschool krijgt het (voor)lezen veel aandacht. We hebben net onze nieuwe voorleeslijn gepresenteerd. Hierin beschrijven we het belang en plezier van (voor)lezen voor groot en klein", zo vertelt Mieke Nijboer. Zij is leerkracht op deze school en heeft de voorleeslijn mede ontwikkeld. ,,En hoe geweldig is het dan, dat je als school een oud-leerling mag verwelkomen die uit zijn spannende kinderboek 'De Noordpijl' komt voorlezen." Het boek is te bestellen via www.boekscout.nl