• world cleanup day

World Cleanup Day 2019 in Geldermalsen

GELDERMALSEN Op zaterdag 21 september is het World Cleanup Day: een krachtige 'groene golf' van opruimacties verspreid over 160 landen. Vorig jaar hebben er meer dan 17 miljoen mensen meegedaan aan deze grootschalige opruimactie. Ook in Nederland werd er vorig jaar ruim 35.000 stuks zwerfvuil opgehaald. Vereniging JCI Lek en Linge levert een bijdrage aan World Cleanup Day in Geldermalsen.

World Cleanup Day is een wereldveranderend idee, ontstaan uit een nationaal initiatief in Estland in 2008. Het succes van deze actie verspreidde zich over de hele wereld. Op 21 september komen vrijwilligers in 160 landen samen om de wereld van afval te ontdoen. In Nederland worden er door de Plastic Soup Foundation en JCI Nederland tientallen lokale acties opgezet.

PRAKTISCHE INFORMATIE Paul-Jan Heijdemann, lid van JCI Lek en Linge, coördineert dit jaar de actie vanuit de vereniging. ,,Na het succes van vorig jaar kon het ook dit jaar niet uitblijven. De gemeente Geldermalsen zorgt op de zaterdag voor materialen (veiligheidsvestjes, handschoenen, prikstokken en afvalzakken) en ook voor het afvoeren van het ingezamelde vuil wordt die dag gezorgd."

Om 10:00 uur start de actie vanaf de gemeentewerf van West Betuwe in Geldermalsen. In vooraf bepaalde zones, ruimen de vrijwilligers in twee uur tijd zoveel mogelijk zwerfafval op. Er is daarna een centrale afsluiting, waarbij met elkaar inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel afval is ingezameld. Dit natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.

AANMELDEN Iedereen die wil helpen, kan meedoen. Aanmelden kan via de website www.wcdgeldermalsen.nl. De organisatie vraag iedereen om tijdig in te schrijven, zodat de actie goed opgezet kan worden.

OVER JCI JCI (Junior Chamber International) is een wereldwijd netwerk van jonge ondernemende mensen (tot 40 jaar) die met beide benen in de maatschappij staan. Samen organiseren we diverse initiatieven om, in onze eigen omgeving, positieve maatschappelijke veranderingen te realiseren. Wereldwijd hebben we meer dan 200.000 leden verspreid over ongeveer 120 landen. JCI Nederland telt bijna 2.500 leden, verdeeld over zo'n 100 lokale verenigingen die Kamers worden genoemd, waarvan JCI Lek en Linge er eentje is.