• T-jater
  • T-jater
  • T-jater

Paas-spektakel The Compassion 2019 Geldermalsen

GELDERMALSEN Op vrijdag 19 april en maandag 22 april viert Toneelgroep T-jater het begin van de lente en de aanloop naar het paasfeest met haar theatervoorstelling 'The Compassion'. Op vrijdag is de voorstelling te zien van 20:30 tot 21:30 uur op het marktplein in Geldermalsen en op maandag wordt de voorstelling gespeeld van 15:00 tot 16:00 uur in het restaurant van woonzorgcentrum Ravestein in Geldermalsen. Beide voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

Regisseur, schrijfster en taaldocent Dinie van Oort heeft theaterbewerkingen geschreven van vier bekende verhalen die in die bewerkte vorm helemaal passen bij het thema Lente en Pasen. Het Bijbelverhaal over Pasen, waarin Judas dit keer de hoofdrol heeft, de Griekse mythe over Demeter en Persephone rond de wisseling van de seizoenen, een Russisch volkssprookje, waarin de personages uit alle stukken zich presenteren en een bewerking van In de ban van de Ring, waarin koning Winter de confrontatie aangaat met de Zonnekoningin… en verliest; de voorstelling biedt weer een veelheid aan verhalen. Naast deze vier korte theaterstukken is er een vertelling over de reis van de zon, zal Huib Strack van Schijndel uit Culemborg een aantal liedjes zingen en dansers van Dansschool Wildschut laten in een prachtige tango de angsten en twijfels van Judas zien.

Hiermee is The Compassion 2019 weer klein spektakel, dat volgens Dinie van Oort wat 'rauwer' en 'mannelijker' is dan de eerdere Compassion-voorstellingen. Juist daardoor hoopt Toneelgroep T-jater haar publiek weer te verrassen en te raken. Natuurlijk draait alles in deze werveling van theater, muziek en dans om het verhaal over het nieuwe leven: we zijn aan het einde gekomen van een reis door weer een lange, donkere winter en we wachten op het aanbreken van de lente. 'Maar hoe lang moeten we nog wachten en… hoe lang willen we nog wachten?'

Dit jaar valt Pasen in april, met hopelijk mooi lenteweer, maar toch vraagt Toneelgroep T-jater of het publiek zich warm wil aankleden tegen de eventuele frisheid van de lenteavond. Voor wie wat langer wil genieten van de sfeer in het bijzondere buitentheater dat T-jater laat bouwen op het marktplein, staat Restaurant Prinsheerlijk vanaf 19:30 uur klaar met de foodtruck met hapjes en drankjes. Wanneer het erg slecht weer is, zal de voorstelling plaatsvinden in Dansschool Wildschut. In het geval dat het weer twijfelachtig is, communiceert Toneelgroep T-jater vanaf 2 dagen voor de voorstelling via Facebook en Twitter over de precieze speellocatie.

Dinie van Oort heeft de theaterstukken en de sprookjesvertelling bewerkt en geschreven en de regie van de voorstelling verzorgd.