• V.l.n.r.: Rogier Senger (De Pluk), Ellen Rooswinkel (verloskundige), Liesbeth van den Anker- van Steijn (verloskundige) en Margreet Riemsdijk- de Nijs (verloskundige)

    Jeroen Wijngaard

Parkeerprimeur voor de Pluk

GELDERMALSEN Sinds vorige week beschikt de Pluk aan de Rijksstraatweg in Geldermalsen over een bijzondere parkeerplaats en bijpassend bord. Naar eigen zeggen de eerste in Nederland. Voor de hoofdingang van het gebouw wordt vanaf nu de gehandicaptenparkeerplaats gedeeld met hoogzwangere dames die voor controle langsgaan bij verloskundige praktijk de Toekomst.

Jeroen Wijngaard

Kort na de opening van het multifunctionele gebouw bleek er een tekort aan parkeerplaatsen voor auto's, waardoor het op extreem drukke dagen zoeken is naar een vrije plek. De Pluk en de gemeente werken hiervoor aan een oplossing, maar assistent-manager Rogier Sengers kon het niet langer aanzien dat hoogzwangere vrouwen soms lange afstanden moesten lopen. In het gebouw is verloskundige praktijk de Toekomst gevestigd, waar zwangere dames langskomen voor controles en andere afspraken. ,,Ik wilde op korte termijn iets aan deze situatie doen en ben gaan rondkijken wat de mogelijkheden waren. Ook juridisch gezien natuurlijk", vertelt Rogier. De verloskundigen van de praktijk hoefden niet lang na te denken en gaven Rogier alle ruimte.

REGELGEVING Het bord voor de parkeerplaats, met een afbeelding van een zwangere vrouw, was zo besteld. Maar het ook officieel maken is niet mogelijk. ,,Met de gemeente hebben we nu de afspraak gemaakt dat via de verloskundige praktijk speciale kaarten worden uitgegeven die bij gemeentelijke handhaving bekend zijn. Deze kaart wordt dan achter de voorruit gelegd. Daarmee kan geparkeerd worden zonder risico op een bekeuring", legt Rogier uit. Hij is blij met deze oplossing en ook trots dat de Pluk nu op deze manier een primeur heeft, want in de rest van Nederland lijkt deze parkeeroplossing nog niet te zijn gelukt. ,,Wij vinden het super dat Rogier dit voor ons geregeld heeft. Vanaf week 37 krijgen onze cliënten de kaart om te kunnen parkeren en na de bevalling nemen wij hem weer mee", zegt verloskundige Margreet van Riemsdijk- de Nijs.