• V.l.n.r. verslaggevers Neeltje van Triest en Sophie van Hogendorp en contentregisseur Louis van Oort

    Jeroen van der Veer

Persprijs Van Hogendorp voor berichtgeving rond azc

BARNEVELD De jaarlijkse BDU Persprijs is donderdagavond 9 juni gewonnen door verslaggeefster Sophie van Hogendorp voor de verslaggeving rond de azc-perikelen in Geldermalsen..

Het juryrapport luidde als volgt:

Het 'Dossier AZC Geldermalsen' van Nieuwsblad Geldermalsen is de winnaar van de eerste eerste prijs. Omdat Sophie van Hogendorp het dossier heeft ingezonden voor de persprijs, komt deze op haar naam te staan. Zelf verwijst ze nadrukkelijk ook naar de inzet van andere freelancers, onder wie Neeltje van Triest, en naar regisseur Louis van Oort.

De jury is zeer onder de indruk van de wijze waarop Sophie en collega´s het onderwerp AZC Geldermalsen en de enorme onrust die daarmee gepaard ging in december vorig jaar hebben verslagen.

Vanaf de aankondiging van de komst van een asielzoekerscentrum volgde Nieuwsblad Geldermalsen het snel opeenvolgende nieuws op de voet. Bij de raadsvergadering die door rellen buiten moest worden afgebroken was Sophie één van de weinige verslaggevers die naar binnen mocht en dit leverde unieke nieuwsberichten op. Via Twitter, website (waaronder liveblogs, een dossier en fotoalbum) werd verslag gedaan.

Bijzonder was een telefoontje van de BBC met het verzoek aan Nieuwsblad Geldermalsen - vanwege de lokale kennis - om een reportage te produceren. Dat hebben Sophie en Louis gedaan.

Sophie geeft zelf een samenvatting waarmee de jury volledig kan instemmen: ,,Met dit dossier laten we zien dat een lokale krant ook bovenop het nieuws kan zitten, serieus wordt genomen door 'grote media' én dat er een hele goede samenwerking is tussen freelancers onderling en freelancers en redactie.''