• Landschapsbeheer Gelderland

Plukdagen in hoogstamboomgaarden

OPIJNEN Denk je aan de Betuwe, dan denk je aan fruit en fruitbomen. Ze zijn beeldbepalend voor deze streek en van grote cultuurhistorische waarde. Namens de gemeente Geldermalsen houdt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) op zaterdag 22 september en zaterdag 29 september Plukdagen in drie karakteristieke Betuwse hoogstamboomgaarden in Opijnen, Gellicum en Meteren. De geplukte appels worden verwerkt tot Betuwse streekcider en appelsprankel. SLG zoekt daarom vrijwillige plukkers die op deze dagen een handje mee willen helpen.

Plukkers dragen bij aan de instandhouding van het Betuwse erfgoed. Maar dat niet alleen. Het is ook nog eens heel erg gezellig. Want uiteraard is er koffie met wat lekkers en gaat iedereen aan het eind van de dag met zelfgeplukte appels naar huis.

Instructiedag en proeverij
Op de eerste Plukdag, op zaterdag 22 september, is er om 09.00 uur eerst een kennismaking en instructie op het prachtige monumentale Betuwse erf van Marrigje Scheurwater in Opijnen. Vrijwilligers maken kennis met de drie boomgaardeigenaren en krijgen les in veilig plukken. Arjen Meeuwissen van Elegast Distillery en Hilde Engels van de Betuwse Krenkelaar van de Fruitmotor, de cider producenten, vertellen daarna wat over de verwerking van appels tot Betuws streekcider. Uiteraard met een proeverij! Maar die volgt pas nadat de eerste kilo's zijn geplukt. De helft van de groep gaat na de instructie naar de boomgaard in Meteren.

Op zaterdag 29september is de tweede plukdag.Het bijwonen van de instructie is niet verplicht maar wel raadzaam. Mocht na deze dag nog niet al het fruit geplukt zijn, wordt er een extra plukdag ingepland.

Plukbrigade
SLG helpt dorpsbewoners bij de instandhouding van hun eigen leefomgeving door kennisoverdracht en uitleen van gereedschappen en materialen. Er zijn ruim 300 vrijwilligersgroepen bij de stichting aangesloten, die zich inzetten voor landschapsbeheer, soortenbehoud (steenuilen, bijen, poelen en vleermuizen), Klompenpaden en hoogstamboomgaarden. Doel van deze plukdagen is om een nieuwe plukbrigade op te richten, met vrijwilligers die zich langere tijd willen verbinden aan de in nood verkerende hoogstamboomgaarden. In combinatie met regelmatige snoei, kunnen de hoogstamboomgaarden nog een lange tijd voortbestaan!

Aanmelden plukdagen
Aanmelden voor de plukdagen via https://landschapsbeheergelderland.nl/help-je-ook-mee-hoogstamfruit-plukken-in-geldermalsen/.
Voor vragen over de plukdagen kan men terecht bij Dagmar Kroezen: d.kroezen@landschapsbeheergelderland.nl.