• Schade door rellen Geldermalsen

    Ab Donker

Politie beantwoordt vragen over optreden rond azc-rellen

GELDERMALSEN Op social media gaan veel geruchten en beschuldigingen rond over het politieoptreden rond de azc-rellen van woensdag 16 december. De politie komt nu zelf met antwoorden op de meestgestelde vragen.

Naast de onderneemster die in het ziekenhuis is beland (waarover meer elder op deze pagina) zouden meer gewonden zijn gevallen. Om hoeveel personen gaat dat?

,,Tijdens de ongeregeldheden zijn twee politieagenten lichtgewond geraakt. Een agent moest door zijn collega's ontzet worden, omdat hij door een relschopper in de nekverwurging werd vastgehouden. De ander heeft een projectiel in zijn gezicht gekregen. Beiden konden later hun werk hervatten."

Is er gericht door politie geschoten?

,,Nee. Wel zijn door politie waarschuwingsschoten gelost op het moment dat zij belaagd en bekogeld werden met onder andere. zwaar vuurwerk en stenen. Drie agenten hebben het wapen ter hand genomen, waarvan twee agenten daadwerkelijk waarschuwingsschoten (in de lucht) hebben gelost."

Hoeveel aanhoudingen heeft de politie gedaan, en wanneer?

,,De politie heeft 14 aanhoudingen verricht; 13 op heterdaad tijdens de ongeregeldheden. Eén naar aanleiding van camerabeelden. De verdachten zijn in verzekering gesteld."

Komen de aangehouden relschoppers uit Geldermalsen?

,,Er zijn 14 verdachten aangehouden: 12 verdachten komen uit de gemeente Geldermalsen; 2 uit dorpen in de directe omgeving."

Wat doet de politie nu aan opsporingsonderzoek?

,,Er is een team grootschalig onderzoek gestart dat onderzoek doet naar de ongeregeldheden en strafbare feiten die gepleegd zijn. Opsporing van de verdachten in deze zaak heeft hoge prioriteit en het rechercheteam werkt dan ook continu. De politie heeft al diverse beelden van de ongeregeldheden in haar bezit; deze worden uitgekeken om de identiteit van de daders te achterhalen. Beelden van relschoppers kunnen later gebruikt worden voor opsporing."

Wie betrokken was bij het geweld kan dat volgens de politie beter zelf melden bij de politie ,,voordat uw foto openbaar wordt gemaakt".

Hoe was de politie voorbereid?

,,Met diverse partners is vooraf overleg gepleegd over mogelijke scenario's. Bij het gemeentehuis van Geldermalsen waren in eerste instantie rond de 20 politiemensen en een aantal particuliere bewakers aanwezig ter bescherming van de mensen in het gemeentehuis. De politie had de rol om de demonstratie te begeleiden en de openbare orde te handhaven. Omdat rekening werd gehouden met mogelijke ongeregeldheden, werd Mobiele Eenheid (ME) - waarvan een deel op korte afstand - achter de hand gehouden. De politie was hiermee flexibel in de opschaling."