• Servaas Stoop (SGP). De nieuwe burgemeester van West Betuwe.

    Gemeente West Betuwe

Bestuurlijk zwaargewicht burgemeester Servaas Stoop (SGP)

GELDERMALSEN West Betuwe krijgt een SGP burgemeester. Dat is de niet geheel verrassende uitkomst van een maandenlange zoektocht naar een „verleidende leider." In een besloten zitting koos de raad voor de 57-jarige bestuurlijk zwaargewicht Servaas Stoop.

door Wim Timmermans

Servaas Stoop (1962) wordt wat de gemeenteraad betreft de nieuwe burgemeester van West Betuwe. Dat nieuws maakte Lourens van Bruchem (SGP), voorzitter van de vertrouwenscommissie, in de gemeenteraad bekend.

ZWAARGEWICHT Stoop is een bestuurlijk zwaargewicht van SGP huize. Hij was van 2002 tot 2012 burgemeester van Dirksland. Vanaf 2013 was hij zes jaar lang waarnemend  burgemeester van Korendijk. In 2019 was hij waarnemend burgemeester van Zuidplas.

Daarnaast zat hij voor de SGP van 1992 tot 2019 in de Provinciale Staten van Zuid Holland; sinds 1999 in een gezamenlijke fractie met de Christen Unie. Hij was twee keer kandidaat voor de SGP voor de Eerste Kamer. En in 2012 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tevergeefs.

Hij bekleedde bestuurs- en toezichtfuncties in de wereld van passend onderwijs, gevangenenzorg en de palliatieve zorg. Dat is zorg aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Stoop is 57 jaar, woont in Hendrik Ido Ambacht, is getrouwd en heeft vier kinderen en twee kleinkinderen.

BESLOTEN STEMMING Stoop is verkozen uit 15 sollicitanten. Met 5 daarvan is door de vertrouwenscommissie gesproken. In een besloten vergadering hebben de raadsleden gestemd over de twee laatst overgebleven kandidaten. Stoop werd het.

Stoop wacht de zware klus om de torenhoge verwachtingen waar te gaan maken. Die zijn in de profielschets, met input van 600 inwoners, door de raad benoemd. Men zocht een schaap met zes poten. Een eerste burger met statuur en ervaring. Zichtbaar en benaderbaar. Tegelijk inlevend en stevig besturend. Die de gemeente regionaal in positie kan brengen. Een inspirerende innovator is. En tot slot een realist is, met humor en het vermogen te relativeren. Ga er maar aan staan.

INSTALLATIE Formeel beveelt de raad de benoeming van Stoop aan aan de minister van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties. Maar naar verwachting gaat Stoop 22 november 2019 geïnstalleerd worden. Direct na de bekendmaking in de raad reisden raadsleden Lourens van Bruchem (SGP) en Jos Rietbergen (VWB), samen met de wethouders Rutger van Stappershoef (DB) en Ton Van Maanen (SGP) af naar Hendrik Ido Ambacht om Stoop te feliciteren.