• Ronald van Meygaarden

    Gemeente Geldermalsen

Ronald van Meygaarden wordt burgemeester in Boxtel

RUMPT Deze week is bekend geworden dat Ronald van Meygaarden de nieuwe burgemeester van Boxtel wordt. 

door Wim Timmermans

Ronald van Meygaarden is door de gemeenteraad van Boxtel unaniem voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Boxtel. Daar volgt hij waarnemer Fons Naterop op. Van Meygaarden was van 2010 tot en met 2019 wethouder voor Dorpsbelangen in Geldermalsen. In die gemeente had hij portefeuilles als Financiën, Ruimtelijke Ontwikkeling, Milieu en Handhaving.

DUURZAAM, LEEFBAARHEID In zijn laatste periode werd hij gegrepen door de klimaatproblematiek. Hij werd bestuurslid van het Klimaatverbond Nederland. In Geldermalsen koppelde hij klimaat aan leefbaarheid. Er kwam geld beschikbaar voor zonnepanelen op scholen; de bezuinigingen op de energierekeningen kwamen vervolgens ten goede aan het onderwijs. Hij was bestuurlijk mede verantwoordelijk voor het zonnepark Avri en het windmolenpark dat nu wordt aangelegd.

BOFKONT In een eerste reactie meldde hij grieperig: „Er waren 33 kandidaten. We bleven met twee over. De raad heeft voor mij gekozen. Ik heb het vanavond gehoord. Ik ben een bofkont. Ik kan het niet anders omschrijven. Boxtel is een prachtige gemeente. Ik had al meteen een enorme klik met de raadsleden daar. Het is een enthousiaste raad waar een prima sfeer van samenwerking heerst. Ook duurzaamheid is er erg belangrijk."

Hij deed mee aan de verkiezingen van Provinciale Staten met zijn partij LPG (Lokale Partij Gelderland). Daar werkte hij samen met de partij Code Oranje. Die partij wilde de burger meer invloed geven op besluitvorming. Onder andere via referenda. Van Meygaarden ambieerde een zetel in de Eerste Kamer: „Ik wil dingen veranderen, de burger meer invloed geven."

Ook was bekend dat Van Meygaarden na zijn wethouderschap in West Betuwe verdere ambities had in het openbaar bestuur. Hij wilde burgemeester worden „in een prettige gemeente". Hij wordt nu burgemeester in Boxtel. Partijloos, want zijn lidmaatschap van Dorpsbelangen West Betuwe zal hij moeten opgeven als hij zijn geliefde gemeente en zijn woonplaats Rumpt verlaat. 

VOORDRACHT Van Meygaarden is nu voorgedragen. Hij krijt nog een gesprek met de minister en de commissaris van de Koning. Naar verwachting wordt hij begin december geïnstalleerd.