• BDUmedia

Politieke steun in de rug voor het Klokhuis

GELDERMALSEN Het bestuur van de stichting beheer Klokhuis Beesd kan opgelucht adem halen. Niet alleen steunde de commissie Samenleving van Geldermalsen het financieel mogelijk maken van verbeteringen in de akoestiek, maar nog belangrijker, de commissie sprak unaniem het vertrouwen uit in het financieel beheer.

Eerder vielen er juist over dat financieel beheer harde woorden in de commissie. Het leidde tot een gesprek tussen de commissie en het stichtingsbestuur. Johan Bulsink (SGP): ,,We zijn in Beesd op bezoek geweest. Dat was een constructief gesprek. Het leverde wederzijds begrip op."

Rita Boer Rookhuiszen (D66) toonde zich verheugd dat vervelende kwalificaties over het bestuur in feite onjuist waren. Ook Wim Timmermans (PvdA) stond pal achter het bestuur: ,,We zijn blij met wat er in het dorpshuis in Beesd gebeurt. Het vertrouwen is er."

Wethouder Niko Wiendels (CDA) was content met de uitkomst van het gesprek. ,,In 2016 kreeg de stichting een flinke bijdrage van 35.000 euro. Daarvan hield het bestuur bijna 7000 euro over die terugvloeit naar de gemeente. Dat kun je toch een mooi resultaat noemen." Overigens is de gemeentelijke bijdrage, omdat het groot onderhoud teruggaat naar de gemeente, vanaf 2017 verlaagd naar 20000 euro.

KANTTEKENINGEN Ondanks het goede resultaat plaatste Hettie Markenhof (Dorpsbelangen) enkele kanttekeningen. ,,Ik mis elke financiële prikkel, noem het maar goed ondernemerschap. Ik zie nog steeds een structureel tekort."

Cees Bassa, voorzitter van de stichting, legde uit tegen welke problemen het Klokhuis was aangelopen. ,,Het aantal uren van sportclubs neemt af. Minder leden bij de sportclubs, maar ook het kunstgras bij de voetbalclub, doen het gebruik verminderen."

Aan de andere kant is de dagopvang van De Lingehof binnengehaald. Bassa: ,,Drie dagen per week maken twaalf mensen daar gebruik van. Wij hebben aanpassingen gedaan om een huiskamereffect te bereiken. De lunch draagt weer bij aan een betere exploitatie." Markenhof: ,,Compliment daarvoor. Dat is ondernemerschap."

Omdat de akoestiek een manco aan het gebouw was en het dringend noodzakelijk is daar wat aan te doen, schaarde de commissie zich unaniem achter het voorstel van het college om daarvoor 6000 euro uit te trekken.