• Historische Kring

Pracht of prul door Peter Schipper

GELDERMALSEN Peter Schipper (oud-directeur Streekmuseum Tiel, museum Elisabeth Weeshuis, Culemborg en Maarten van Rossum museum in Zaltbommel) verzorgt woensdag 21 februari van 20.00 tot 22.00 uur in De Pluk, Rijksstraatweg 64 te Geldermalsen een interactieve avond met als titel Pracht of prul?

Zo lang er mensen in het rivierengebied wonen, hebben ze hun huizen ingericht en versierd en hebben ze persoonlijke bezittingen gehad. Tot de oudste stukken uit de inventaris behoren kisten. Uit de kist ontwikkelde zich ander huisraad. Waarin zat men vroeger? Soms blijken vormen en voorwerpen al eeuwenlang ongewijzigd te zijn gebleven. De middeleeuwer kende 500 jaar al de ronde tafel met opklapbare poten, de zogenaamde "Flap aan de wand". Tot rond 1900 is dit principe nauwelijks veranderd. Welke kleding had men aan en bestond er ook een dracht die speciaal bij het land tussen de rivieren hoorde? Hoe ontwikkelde de eetcultuur zich? Natuurlijk zijn er verschillen tussen objecten van de elite en van de gewone man of vrouw. Allemaal vragen die we op deze avond proberen in te vullen. Het accent zal hierbij liggen op ons eigen rivierengebied.

Nadrukkelijk wordt de bezoekers van deze avond gevraagd een eigen voorwerp mee te nemen. Dit kan een schilderij, glaswerk, koper, zilver of ander antiek zijn. Die gaat men dan na de pauze bekijken. Peter Schipper bekijkt de voorwerpen samen met zijn vrouw. Hoe oud het is en of het nog iets waard is. En natuurlijk: hoe stel je dat vast? Welke hulpmiddelen heeft de antiquair?

Voor leden van de Historische Kring West-Betuwe gratis. Niet-leden betalen 3,-.