Programma Rood-Wit-Blauw & Wittebrood

HERWIJNEN De dorpen langs de Waal bereiden zich voor op een feestelijke Bevrijdingsdag. Op tien plekken zal er een massale picknick plaatsvinden, waarbij de broodjes uit de lucht worden toegeworpen. In de Tielerwaard gebeurt dat in Herwijnen, Haaften, Tuil, Neerijnen, Heesselt en Ophemert. Aan de zuidkant in de Bommelerwaard vervolgens: Heerewaarden, Rossum, Zaltbommel en Gameren.

[Programma Herwijnen

Het feest in Herwijnen wordt in samenwerking met de Oranjevereniging georganiseerd die al veel activiteiten in het dorp heeft gepland (waaronder een optocht). Na 15:00 uur zal iedereen zich buitendijks begeven om de dropping van het Waaltjesbrood (15:20 uur) te zien.

[Programma Haaften:

Het 5 mei feest in Haaften zal worden gevierd op het strandje ten westen van het dorp. Hier zullen alle mensen zich verzamelen met hun rood-wit-blauwe picknickkleden, er zal muziek en theater zijn en tussen 15:00 en 15:30 uur komt het vliegtuig over om de broodjes te droppen. Het vliegtuig komt vanuit de richting van Herwijnen.

Picknick, zorgcentrum de Wittenberg helpt mee met het maken van de kleden.

15:24 uur: Voedseldropping, buitendijks ten westen van Haaften ('Kattenstrandje').

16:00 uur: Harmonie-orkest Nieuw Leven brengt het veteranen lied 'Ode aan de Vrede' aan de dijk. Ook de ouderen van Zorgcentrum de Wittenberg komen naar de dijk.

Molen De Blauwe Reiger zal op 5 mei draaien.

Er is een springkussen voor de kinderen. Kraampjes met eten en drinken op de dijk. En veel muziek!

[Programma Tuil

Het Tuilse strandje is dé ideale plek om het vuurwerk uit Zaltbommel in het donker te zien.

14.00 uur Aanvangfeest

15.00 uur optreden van Art of Change

15.27 uur Waalbroodjes : het vliegtuig dropt om 15.27 uur de broodjes op het strand

16.00 uur optreden  van Art of Change

18.00 uur aanvang BBQ

19.00 uur genieten van concert en vuurwerk vanaf de kade Zaltbommel

Campingboerderij de Hoge Haren , teagarden Springtime en Imkervereniging West Betuwe zorgen voor beleg van de Waalbroodjes en drank.

[Programma Neerijnen

Samen met de gemeenten Neerijnen en Lingewaal besteden ze dit jaar extra aandacht aan de veteranen uit deze gemeenten. Zij zullen aanwezig zijn bij een feestelijke samenkomst in de kerk van Neerijnen aan de Van Pallandtweg. Daar vindt onder meer de première plaats van het lied dat speciaal voor de veteranen is gecomponeerd door Mile Lukic. Uitvoering: het 50-koppige Colourful City koor uit Nijmegen. Op de Waalbanddijk (hoek Voorstraat) gaat het feest vervolgens door. In de uiterwaarden is de picknick met dropping en het nuttigen van de broodjes.

Het programma:

Lunch voor de veteranen op Kasteel Neerijnen, aangeboden door de gemeente.

13.30 - 14.45 uur Ceremonie voor de veteranen in kerk Neerijnen. Met uitvoering van het "Lied van de Vrede" door het Colourful City Koor uit Nijmegen (in Kerk Neerijnen). 

Na de bijeenkomst in de kerk gaat iedereen naar de dijk, ter hoogte van Café-tapasbar Neerijnen. Daar is een tent voor als het onverhoopt gaat regenen. Er staan kraampjes aan de dijk.

15.30 - 16.30 uur Rood-Wit-Blauw & Wittebrood: brooddropping en picknick op rood-wit-blauwe picknickkleden. 

16.30 - 17.30 uur Borrel voor de veteranen en genodigden in het Gemeentehuis (kasteel Neerijnen), Van Pallandtweg 11 Neerijnen

[Programma Heesselt

Net als in 2014 speelt het bevrijdingsdagevenement van Heesselt zich af bij de oude steenfabriek, waarin sinds vorig jaar theetuin River Lounge is gevestigd.

Let op: het Waaltjesbrood wordt nu op een andere plek gedropt dan waar vorig jaar de parachutisten landden. De 'dropping-zone' is nu ten westen van de steenfabriek, zodoende is alles beter te zien vanaf de dijk.

Picknick op rood-wit-blauwe picknickkleden, gemaakt door kinderen uit het dorp

River Lounge is open vanaf 14.30 uur.

Rond 15.30 uur dropping van de broodjes

Springkussen voor de kids, live muziek. De broodjes kunnen worden belegd in de theetuin met zoet/hartig voor €0,50 p/broodje, diverse kraampjes met (warme) hap, streekproducten.

De kerk van Heesselt is geopend en te bezichtigen van 13-17 uur, met schilderijen van Eileen Engels.

[Programma Ophemert

Vanaf 14.00 uur: Gezellige picknick op rood-wit-blauwe picknickkleden. Daarnaast is er de expositie "Geheime boodschap" door groep 6 en 8 van de PWA school. en een demonstratie van een gerestaureerde tractor Fordson 60 PK uit 1948 door Henk Valkis.

Vanaf 14.15 uur: Live Amateur Radio : Jan van Tussenbroek en Jaap Schrijvers brengen "Ophemert in the Air". Zij gaan een directe radioverbinding maken met het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Ook is er een vliegerwedstrijd categorie 4-7 en 8-12 jaar o.l.v. Roelof Kusters en Henk van Dijk.

Om 14.30 uur is er schminken en spelletjes o.l.v. Jeanette de Jongh. Om 15.00 uur spelen Harmonie Euphonia Ophemert en Fanfare Juliana Waardenburg o.l.v.dirigent Jaap van Stam naast het speciaal gecomponeerde vrijheidslied "Lied van de Vrede" van Mile Lukic ook "Hits uit de jaren 1940-1950″ en blijven ze gezellig de hele middag aanwezig.

15:38 uur: Dropping vanuit een vliegtuig van het Waaltjesbrood gebakken door Bas van Ooijen en Arjan Bakker.

Vervolgens om 16.00 uur een optreden van een zangkoor van het Karen bergvolk uit Birma.

Verder zijn de gehele middag op het picknickveld hapjes en drankjes te verkrijgen. Om 16.30 uur is de prijsuitreiking van de vliegerwedstrijd en om 17.30 uur is er afsluiting.