• Archief

Raad van State akkoord met torenhoog distributiecentrum

DEN HAAG De gemeente Geldermalsen heeft woensdag van de Raad van State goedkeuring gekregen voor een bijna 30 meter hoog distributiecentrum op bedrijventerrein Hondsgemet Zuid. De Raad van State constateerde wel dat de gemeente fouten heeft gemaakt bij de vaststelling van het bestemmingsplan voor dit complex. Maar de Raad ziet dit door de vingers.

Zo gebruikte de gemeente een verouderd verkeersonderzoek om daarmee te bewijzen dat de verkeersafwikkeling op het bedrijventerrein met de komst van het distributiecentrum geen probleem is. Volgens de Raad werd daarmee de verkeersafwikkeling onderschat.

Een omwonende wees de Raad op de enorme toename aan opslagcapaciteit met het nieuwe distributiecentrum. Meer goederen betekent meer vrachtverkeer en dat moet effecten hebben op de verkeersafwikkeling. De Raad van State was het met die redenering eens.

Om het bestemmingsplan te redden heeft de gemeente intussen alsnog een actueel verkeersonderzoek laten uitvoeren. En dat toont aan dat de verkeersafwikkeling op het bedrijventerrein in de komende jaren goed te doen is. Wel wordt in de verre toekomst een aanpassing van de rotonde Plettenburglaan/N 327 noodzakelijk door het toenemende vrachtverkeer. Volgens de Raad is hiermee alsnog bewezen dat de verkeersafwikkeling geen grote problemen zal veroorzaken.

Ondanks eerder getoonde twijfels over de bouwhoogte, geeft de Raad daaraan toch goedkeuring. Volgens de Raad woont de omwonende die bezwaar daartegen maakte op een afstand van 200 meter. Bovendien heeft niemand in Nederland een blijvend recht op vrij uitzicht, zegt de Raad. Daarnaast maakte het voorgaande bestemmingsplan al een bouwhoogte van 15 meter mogelijk.