• 2015-09-28 00:00:00 DEN HAAG - De Raad van State aan de Kneuterdijk. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

    Lex van Lieshout

Raad van State bekijkt plan nieuw distributiecentrum Geldermalsen

DEN HAAG Vindt de Raad van State een nieuw distributiecentrum op bedrijventerrein Hondsgemet Zuid aanvaardbaar? Dat is nog maar de vraag. Een omwonende heeft de Raad dinsdag gevraagd om het bestemmingsplan voor dit centrum te schorsen, zodat er voorlopig geen bouwvergunning kan worden verleend.

Het nieuwe distributiecentrum in de omgeving van de Plettenburglaan wordt het derde grote distributiecentrum in Geldermalsen, naast dat van Blokker en Albert Heijn. Aanvankelijk zou het een distributiecentrum worden voor Plus Supermarkten. Maar Plus is afgehaakt. Volgens woordvoerders van de gemeente is er een nieuwe gegadigde. Wie dat is, willen de woordvoerders niet zeggen.

De gemeente wil de loper wel snel gaan uitleggen. Als de overeenkomst met de nieuwe gegadigde rond is, zal ook snel een vergunning voor de bouw worden verleend. Dat betekent dat er druk op de ketel staat. De Raad van State zal daarom over twee weken beslissen of het plan kan doorgaan of voorlopig in de ijskast moet.

ENORM GEBOUW De Raad twijfelt, zo bleek dinsdag tijdens de zitting bij de Raad in Den Haag. Het nieuwe bestemmingsplan maakt namelijk een enorm gebouw mogelijk met een hoogte van bijna 30 meter. Dat is veel hoger dan de 16 meter die het nu nog geldende bestemmingsplan mogelijk maakt.

,,Het gaat om een massaal gebouw dat even hoog is als een flat met 10 verdiepingen", zegt de omwonende. Het komt op een afstand van krap 200 meter van haar woning aan de Meersteeg. De woning wordt straks omringd door de grote distributiecentra. Dat zal volgens haar ook gevolgen hebben voor de verkeersdrukte en de verkeersveiligheid in het gebied. Een distributiecentrum mag in Geldermalsen continu in bedrijf zijn.

Naast de twijfel over de bouw van zo'n grote blokkendoos in het buitengebied, toonde de Raad ook twijfel of de gevolgen van het extra verkeer wel goed zijn onderzocht. Een recent verkeersonderzoek voor het distributiecentrum heeft de gemeente niet uitgevoerd. De gemeente gaat er van uit dat de capaciteit van de wegen in het gebied de toekomstige drukte makkelijk aan kan.

Maar volgens de voorzitter van de Raad maakt het bestemmingsplan ook een andersoortig bedrijf mogelijk dat misschien wel veel meer verkeer aantrekt. Het kan zijn dat in dat geval de verkeersdrukte te groot wordt en de veiligheid in het gedrang. Die situatie is door de gemeente niet onderzocht. Dat kan een breekpunt zijn.