Radiotalkshow en jazzmiddag bij Cultureel Café

GELDERMALSEN Komend weekend zijn er twee activiteiten bij Cultureel Café Geldermalsen. Vrijdagavond 27 mei vindt om 20.00 uur de maandelijkse culturele radiotalkshow van Cultureel Café Geldermalsen weer plaats. Op zaterdagmiddag 28 mei is er van 13.00 tot 17.00 uur een jazzy Hot Club-sessie. Locatie is Le Mélangeur aan het Marktplein 16 in Geldermalsen, entree is zoals gebruikelijk gratis.

In de maandelijkse radiotalkshow van RTV Betuwe komen mensen aan het woord vanuit verschillende culturele disciplines en uit de lokale actualiteit uit de regio. Op vrijdagavond 27 mei zitten vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur presentatoren Ron van Leeuwen en Ellen Beringen klaar om hun gasten te ontvangen, waaronder:

Martha Beatriz. Zij neemt deel aan de tentoonstelling 'Paradijsvogels' in het Stroomhuis in Neerijnen in juli. Ze verft met acrylverf, maar gebruikt ook zand, gras, aarde en papieren knipsels. Ook Hans Beringen en Phil Metiary stellen hun werk daar tentoon.

Sandra van Stichting Welzijn Geldermalsen. Zij geeft uitleg over het project 'Verhalen tegen eenzaamheid', een project van stichting Welzijn Geldermalsen. Met dit project wordt aan (kwetsbare) ouderen de mogelijkheid geboden om samen met een vrijwilliger terug te kijken op hun leven en het verhaal gestructureerd op papier te zetten. Het resultaat is een levensboek, vaak een zeer gekoesterd bezit voor de kinderen en kleinkinderen.

Roland van der Heijden. Hij is directeur van het Marechaussee-museum uit Buren. Op 4 mei hebben een aantal veteranen meegelopen in de stille tocht naar het kerkhof. Het is slechts een van de vele activiteiten van het Marechaussee-museum.

Vaste onderdelen van de talkshow zijn de column en live muziek. Hans Beringen draagt zijn maandelijkse column voor, die deze keer de titel 'De Verjaardag' heeft.

De muziek deze maand wordt verzorgd door Bridget and the goldfish. Zij brengen aanstekelijke muziek die de perfecte balans houdt tussen folk, indie, jazz, country, met een vleugje Franse chanson. Bridget van Zundert is een singer-songwriter. Ze wordt begeleid door multi-instrumentalist David Cornelissen, Donald van der Goes op contrabas, accordeonist Michaël Breukers en Steph Byrne op backing vocals.

JAZZSESSIE Zaterdagmiddag 28 mei wordt een swingende middag in Le Mélangeur. Van 13.00 tot 17.00 uur is er weer een 'Hot Club sessie'. Dit is een verzamelnaam voor gypsy jazz, vooral bekend geworden door het Quintette du Hot Club de France. Django Reinhardt en Stephane Grappelli maakten deze stijl beroemd in de jaren '20 van de vorige eeuw. Kenmerkend voor de Hot Club-stijl zijn de stuwende gitaren, de gepassioneerde nummers en de razendsnelle solo's. Niet alleen de gitaar heeft deze jazzy middag een rol, ook de contrabas, viool, klarinet, accordeon en zang. Nummers worden ter plekke voorgesteld, muzikanten wisselen steeds van plaats en er wordt alleen akoestisch gespeeld. Speciale gast deze keer is Lollo Meier, een legendarische Nederlandse gypsy gitarist, componist en bandeider. Deze swingende sessie wordt een keer per kwartaal georganiseerd. Sessieleider is Melvin Könings op contrabas.