Radiotalkshow over de 'inclusieve gemeente'

GELDERMALSEN De maandelijkse culturele radiotalkshow van Cultureel Café Geldermalsen vindt vrijdagavond 27 maart plaats. Dit keer heeft de radiotalkshow een speciaal thema; de 'inclusieve gemeente'. Dit houdt dat iedereen, met en zonder beperking, vanzelfsprekend deel kan nemen aan het leven in het gemeente. Locatie van de talkshow is Le Mélangeur, Marktplein 16 in Geldermalsen. Aanvang is 20.00 uur en entree is zoals altijd gratis.

Op vrijdagavond 27 maart zitten vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur de presentatoren van RTV Betuwe in Le Mélangeur weer klaar om hun gasten te ontvangen. Dit zijn:

Irene van Helden en Patricia Kraan. Irene werkt voor Disability Studies in Nederland en namens deze organisatie werkt ze in Geldermalsen momenteel aan het concept 'de inclusieve gemeente'. Een inclusieve gemeente is een gemeente waarin mensen met een beperking, net als mensen zonder beperking, vanzelfsprekend deel uitmaken van het leven in het dorp. Dit geldt voor alle gebieden, van werk tot vrije tijd en van openbare ruimte tot wonen en welzijn. Irene wordt in dit project bijgestaan door Patricia Kraan. Patricia en Irene vertellen over het project en over de activiteiten die ze op hun programma hebben staan.

Niky en Maya wonen in groepswoonvoorziening de 'Boomkamp' aan de Notarisappel. Binnenkort gaan ze verhuizen naar de Willem de Zwijgerweg. Ze werken beiden bij de Zorgimkerij aan de Notendijk bij Mariënwaerd. Daarnaast is Niky vrijwilliger bij voetbalvereniging GVV in Geldermalsen. Niky en Maya vertellen over hun aanstaande verhuizing en over hun (vrijwilligers)werk.

Wethouder Niko Wiendels is voor een deel verantwoordelijk voor de sociale transities en heeft ook sport in zijn portefeuille. Niels Koudijs is een jonge inwoner van Beesd die buiten Beesd naar het speciaal onderwijs ging. Hij hield verbinding met Beesd door te voetballen bij VV Beesd, en doet dat nu nog steeds. Niko en Niels gaan met elkaar in gesprek over sport en hoe belangrijk het voor Niels is en was om door middel van het voetballen bij VV Beesd binding te kunnen houden met zijn woonplaats.

David Giancoli woont in Tricht. Hij is docent levensbeschouwing op basisscholen in Tricht en Buurmalsen en is actief betrokken bij het project de inclusieve gemeente. Hij is geïnteresseerd in onderzoek naar de fysieke toegankelijkheid binnen de gemeente.

Annette Horvers is medewerker van LingeFilm en is betrokken bij de organisatie van autismevriendelijke filmvoorstellingen voor kinderen in het filmhuis. Kinderen met autisme kunnen vaak niet goed omgaan met een overdaad aan prikkels. Teveel licht, te harde geluiden, te veel drukte is lastig voor veel van hen. Om toch samen met andere kinderen naar de film te kunnen, worden speciale kleinschalige filmvoorstellingen met minder prikkels georganiseerd.

Marijke Vernooij woont met haar man in Tricht en is actief in het Dorpshuis. Ze bezoekt met haar pleegkinderen regelmatig de autismevriendelijke voorstellingen van Lingefilm. Samen met haar pleegzoon Roland vertelt ze over haar ervaringen.

Bij Manege de Hartenhoeve in Deil kunnen door middel van bijvoorbeeld een tillift ook mensen met een beperking paardrijden en zo dus gebruik maken van de mogelijkheden van de manege. Medewerkers van De Hartenhoeve vertellen hierover.

[Column en live muziek

Vaste onderdelen van de talkshow zijn een column en live muziek. Hans Beringen draagt zijn maandelijkse column voor. Uiteraard heeft hij zijn voordracht aangepast aan de thema-uitzending. De muziek wordt verzorgd door Fanfare de Volharding en Richard en Amos. Fanfare De Volharding is een mooi voorbeeld van een vereniging waar iedereen mee kan doen: de fanfare heeft drie leden met een beperking. De Volharding komt met zes muzikanten, die vier nummers ten gehore brengen. De andere live-nummers worden verzorgd door Richard en Amos, twee bewoners van het Thomashuis in Beesd die twee nummers zullen zingen.

Voor degenen die er vrijdag niet bij kunnen zijn: de show wordt opgenomen en een week later, op donderdag 2 april, uitgezonden tijdens de radio-uitzending van Betuwe Centraal, te beluisteren van 20.00 tot 22.00 uur bij RTV Betuwe.