• BetuweCopters.nl

Molen de Vrijheid zet eindsprint in

BEESD Het is deze week erop of eronder voor molen De Vrijheid in Beesd. De molen is namelijk in de strijd voor de BankGiro Loterij Molenprijs. Deze week is de laatste kans om te stemmen. Op 1 oktober om 12.00 uur sluiten de stembussen. Tot die tijd zetten molenaars Cees de Jong en Justin van den Heuvel de eindsprint in. Dorpsbewoners, mensen uit de omgeving, ondernemers uit de regio, vrienden en bekenden dragen allemaal hun steentje bij.

In totaal zijn er drie molens genomineerd voor de hoofdprijs van 75.000 euro. Dit maakte de jury onlangs bekend. Uiteindelijk wint de molen met de meeste publieksstemmen. De twee 'verliezers' gaan niet met lege handen naar huis. Zij ontvangen het aantal stemmen uitgekeerd in euro's. Molenaar Justin van den Heuvel: ,,Wij hebben de hulp van het publiek dan ook hard nodig. Wij roepen iedereen op om op deze molen te stemmen. Niet alleen in Beesd, maar heel de gemeente West Betuwe en ver daar buiten. Het is een kleine moeite voor stemmers, maar een enorm gebaar voor ons."


KLEIN DORP, ENORME KRACHT De jonge molenaars hopen de prijs binnen te halen. Cees vertelt: ,,Het zou een stunt zijn om de prijs naar Beesd te halen. We zijn in principe een klein dorp, maar de kracht van een hechte gemeenschap is enorm. Iedereen kent én helpt elkaar." Justin beaamt: ,,Het is ontzettend leuk om te merken hoe Beesd begaan is met onze molen. Hierdoor geven we niet alleen de molen door aan de volgende generaties, maar zetten we Beesd ook een beetje op de kaart. De molen is daardoor meer dan een historisch monument. We houden niet alleen het werktuig in stand, maar ook de band met het dorp en het bijzondere verhaal dat de molen te vertellen heeft."


STILSTAND Cees vervolgt: ,,De betrokkenheid en het enthousiasme vanuit de samenleving is hartverwarmend. Ook Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt werkt fanatiek mee. De pannenkoeken in Pannenkoekenhuis de Stapelbakker worden bijvoorbeeld gebakken met meel uit onze molen. Dat willen we graag zo houden." Justin vult aan: ,,Dat geeft ook meteen de noodzaak van ons project aan. Restauratie is noodzakelijk. Als we niks doen, dan staat de molen binnenkort stil. Meel maken is dan onmogelijk. Stilstand is in dit geval daadwerkelijk achteruitgang. Ook is voor bezoekers een stilstaande molen simpelweg minder aantrekkelijk."

Stem via www.molenprijs.nl/devrijheid. Per e-mailadres is het mogelijk om één keer te stemmen. Stemmen is mogelijk tot en met 1 oktober 12.00 uur.