• BDUmedia

Regionale samenwerking inkoop WMO/Jeugdzorg

GELDERMALSEN Geldermalsen gaat met een aantal andere Rivierenland gemeenten een nieuwe samenwerking aan op het gebied van WMO- en Jeugdzorgtaken. De overeenkomst is al wel getekend. Maar een bezorgde commissie Samenleving voelde de wethouder er over aan de tand.

Sinds 2015 werken gemeenten in Rivierenland samen op het gebied van WMO/Jeugdzorg. Er is een team van acht mensen actief op het gebied van complexe taken op het gebied van inkoop- en aanbesteding en het bijbehorende contractmanagement. Dat wilde men eerst met eigen gemeentelijk personeel bij de Regio Rivierenland uitvoeren. Maar er moesten toch gespecialiseerde mensen worden aangetrokken.

De samenwerking wordt nu geformaliseerd. De regio heeft een team WMO/Jeugd opgericht. En er is een formele dienstverleningsovereenkomst gesloten. Maar de commissie had stevige kritiek.

Edwin Loeff (VVD), Johan Bulsink (SGP) en Jos Rietbergen (LG) waren fel. Zij hebben er grote moeite mee dat dit soort taken wordt uitgevoerd door de Regio. De gemeenteraad heeft er dan geen grip op. Zij willen deze taken uitvoeren binnen West Betuwe en dat wordt nu moeilijk.

Wethouder Niko Wiendels (CDA) bestreed dat. „Deze taken zijn te complex om zelf uit te voeren." Er is nu een gespecialiseerd team dat werkt voor 175.000 inwoners in Rivierenland. Daar kan West Betuwe niet tegenop. Alleen Rita Boer Rookhuizen (D66) viel hem enigszins bij.

Het besluit is inmiddels genomen; het college is daartoe bevoegd. De samenwerking is formeel en geldt vanaf 2019 voor de gemeente West Betuwe.