• Rias Immink

Relschoppers AZC Geldermalsen hoeven cel niet in

ARNHEM (APA) De hoofdverdachten van de rellen rondom de komst van een AZC in Geldermalsen, op 16 december 2015, hoeven niet de cel in. Na hoger beroep heeft het gerechtshof in Arnhem ze werkstraffen tussen de 60 en 240 uur opgelegd. Eerder waren ze door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen van een half jaar.

Het gerechtshof stelt in haar vonnis dat het geweld, gepleegd door een 24-jarige man uit Enspijk en een 31-jarige en 54-jarige man uit Geldermalsen, zo ernstig was dat gevangenisstraffen eigenlijk op hun plaats zouden zijn. Maar het hof houdt rekening met de omstandigheden van de geweldplegers, dat ze werk hebben en een blanco strafblad.

Volgens het hof waren de 24-jarige en de 31-jarige de grootste opruiers bij de rellen. Zij moeten allebei 240 uur werken voor de staat. Dat is de maximaal op te leggen werkstraf. De 54-jarige man uit Geldermalsen, die uitgebreid spijt betuigde, kreeg 200 uur. Een vierde dader was in beroep gegaan tegen de 60 uur werkstraf die de rechtbank hem vorig jaar oplegde, maar hij kreeg van het hof dezelfde straf. De zaak tegen een vijfde verdachte loopt nog.