• Esther Coumans

Resultaat 100 dagen afvalvrij: 86% minder restafval

GELDERMALSEN De 100-100-100 uitdaging zit erop. Vanaf 5 maart hebben 206 huishoudens 100 dagen lang hun afval heel goed gescheiden en verminderd. Met succes. Samen hebben ze wel 86% restafval bespaard.

206 huishoudens uit alle 10 de gemeenten waarvoor Avri het inzamelbeleid uitvoert durfden de uitdaging aan. Met wekelijks nieuwe opdrachten, zoals 'hoeveel verpakkingen maak jij per dag open?' en 'hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd?' deelden ze hun tips, ervaringen en ideeën. Inwoners van jong tot oud deden mee. Alleenstaand en samenwonend, met of zonder kinderen. Van vrijstaand wonend tussen de weilanden tot 10 verdiepingen hoog in de stad. Het is iedereen gelukt het restafval tot een minimum te beperken.

RESTAFVAL Het eindresultaat van de 100 dagen afval scheiden en verminderen is verbluffend. De deelnemende huishoudens hielden maar 11,4 kilo restafval over in 100 dagen. Dat is 86% minder dan de 83 kg die een gemiddeld huishouden in de 10 gemeenten in het Avri-gebied heeft in 100 dagen.

Omgerekend komen de deelnemers uit op minder dan 17 kg restafval per persoon per jaar. Ter vergelijking: de doelstelling van de gemeenten in het Avri-gebied voor 2019 is 75kg restafval per inwoner per jaar.

TIPS Volgend jaar gaan de inwoners van Rivierenland het afval op een andere manier aanbieden en wordt goed scheiden belangrijker. Zij kunnen daarbij de tips uit het 100-100-100 project ook gebruiken. Hieronder staan de belangrijkste tips:

  1. Voorkom afval - Neem eigen tasjes, bakjes of zakjes mee en koop zo veel mogelijk onverpakt. Eenvoudig gedaan en bespaart veel afval.
  2. Maak het makkelijk - Maak het makkelijk om afval te scheiden. Gebruik in de keuken een grote afvalemmer voor plastic en gft-bakje voor groenafval. Eigenlijk blijft er nog maar heel weinig restafval over als goed wordt gescheiden. Een klein pedaalemmertje voor restafval is dan voldoende.
  3. Maak het leuk - Afval scheiden en verminderen is zo erg nog niet. Het is misschien even wennen, maar vaak doet iedereen uit het gezin enthousiast mee. Het is bijna een sport en wie goed scheidt, betaalt minder.

De deelnemers hebben de afvaluitdaging op 16 juni gezamenlijk afgesloten tijdens een bijeenkomst bij Avri. Info: avri.100-100-100.nl.