• Janus Visser/BDU

Risicowijzer gemeente Neerijnen

TUIL Burgemeester L.H.M. van Ruijven-van Leeuwen reikt 18 februari het eerste exemplaar van een zogenaamd risicopakket uit aan inwoners van nieuwbouwwijk de Klingelenberg in Tuil. Dit risicopakket, een RisicoMagazine, een RisicoWijzer en een Risicopaspoort, valt vanaf 19 februari bij alle huishoudens in de gemeente Neerijnen in de bus.

"Beste inwoner,

Kent u blindelings uw weg als er bij u thuis onverhoopt brand uitbreekt? Weet u waar bij u in huis een zaklamp ligt als de stroom uitvalt? Hebt u een transistorradio bij de hand als u ramen en deuren moet sluiten en moet luisteren naar de instructies op de rampenzender? Weet u overigens welke zender dat is?"

Met deze woorden start burgemeester Loes van Ruijven-van Leeuwen haar brief aan alle inwoners van Neerijnen die bij het Risicopakket is gevoegd en vanaf donderdag 19 februari aanstaande in de hele gemeente op de deurmat valt.

Gemeenten zijn niet verplicht hun inwoners te informeren over de risico's die zij kunnen lopen, maar het wordt wel op prijs gesteld. Neerijnen heeft ervoor gekozen alle inwoners te informeren door middel van een zogenaamd Risicopakket, met een hoge 'bewaarfactor' en waarin met name aandacht is besteed aan lokale risico's.

Het Risicopakket bestaat uit een RisicoMagazine, een RisicoWijzer en een Risicopaspoort. Alle documenten hebben dezelfde boodschap: aan welke risico's staan de inwoners van Neerijnen bloot, wat kunnen de inwoners er zelf aan doen om de risico's te beperken en wat kunnen ze verwachten van de verschillende overheden.

In het RisicoMagazine staat een aantal interviews met bekende en minder bekende mensen en geeft wat meer duidelijkheid over verschillende onderwerpen, zoals overstroming, extreme weersomstandigheden en woningbrand. De verhalen komen uit de praktijk en maken snel duidelijk wat er zou kunnen gebeuren. Bij elk verhaal geven we aanvullende tips. Ook is de zogenaamde Risicokaart opgenomen met van belang zijnde locaties in Neerijnen en de naburige gemeente Lingewaal.

Naast het magazine is een RisiscoWijzer opgenomen. Deze is gelamineerd en kan eenvoudig in de meterkast worden opgehangen.

Tenslotte is er het zogenaamde RisicoPaspoort. Een handig klein boekje in de vorm van een paspoort waarin een en ander nog eens kort wordt vermeld en waarin allerlei adressen en telefoonnummers zijn opgenomen. Inwoners kunnen er hun eigen belangrijke adressen en nummers aan toevoegen en bewaren bij hun eigen paspoorten of reisdocumenten.

Neerijnen werkt op het gebied van Integrale Veiligheid en Rampenbestrijding al jaren samen met de gemeente Lingewaal. Het is dan ook een logische stap dat deze uitgave is in samenwerking met Lingewaal tot stand is gekomen.