• Het water in de Utrechtse wijk Hoograven waar Rob van Veen door het ijs zakte in 1963.

    Rob van Veen
  • Rob van Veen

Rob van Veen vindt na 55 jaar zijn redders

GELDERMALSEN Als driejarig jongetje zakte Rob van Veen uit Geldermalsen - onder meer columnist van Nieuwsblad Geldermalsen - in de Utrechtse wijk Hoograven door het ijs. Hij werd gered door drie andere jongens. Tijdens zijn opleiding tot persoonlijk coach wordt Rob, gevraagd zijn levensverhaal compleet te maken en kwamen de herinneringen aan deze vervelende gebeurtenis weer boven. Het bleek een bijzondere aanleiding om zijn redders van toen te gaan zoeken.

door Jeroen Wijngaard

Het was de strenge winter van 1963 dat Rob als driejarige onder begeleiding van zijn buurmeisje naar het bevroren water aan de Nijevelsingel mocht. Toen hij aan de aandacht van het buurmeisje ontsnapte, zakte hij door het dunne ijs rondom het wak voor de eendjes. Voor hij het wist zat hij bij mensen in de buurt voor de kachel met een deken om zich heen geslagen. Naar het schijnt was hij al driemaal onder water geweest voordat de drie redders hun opwachting maakten.

Redder Hans van den Braken (inmiddels 66 jaar) bleef nadat hij zich gemeld had bescheiden maar emotioneel tijdens zijn ontmoeting met Rob. Binnenkort gaat Hans contact zoeken met de andere redder, Wim Hogendorp (70 jaar), en komen ze er samen misschien achter wie de derde redder was. Het zou gaan om iemand met de naam Chris maar met deze man is geen contact meer en er is ook geen achternaam bekend. De gebeurtenis was voor Rob deels weggevaagd maar kan nu aangevuld met de verhalen van de redders compleet gemaakt worden. In de krant was toentertijd wel een bericht verschenen maar de details waren verloren gegaan.

SOCIAL MEDIA Een vroege schoolvriendin van Rob zette het oude krantenbericht in een speciale groep op Facebook waarin Rob door haar gevraagd werd of hij zich de gebeurtenis nog herinnerde. Rob deelde het bericht, waarbij hij vroeg of mensen zijn redders kenden en er werd een artikel geplaatst in het Algemeen Dagblad.

Binnen een dag volgde er al resultaat toen redder Hans zich meldde. Hans wist na het lezen van de oproep zeker dat hij hierbij betrokken was. Op Rob maakte de gebeurtenis veel indruk en vaak bij "onderwatergeluiden" herbeleeft hij onbewust toch weer die winterse dag in 1963, maar vanaf nu is het verhaal erachter weer compleet.