ROC Rivor gaat voor betere doorstroom mbo-hbo

GELDERMALSEN Samen met ROC's en hogescholen uit Brabant, Limburg en Zeeland komt ROC Rivor in actie voor een betere doorstroming van mbo naar hbo. Ze ontwikkelen een programma dat mbo-studenten beter voorbereidt op de overstap. Het moet de voortijdige uitval van mbo'ers in het hbo sterk verminderen. Cees Brouwer, voorzitter College van Bestuur ROC Rivor: ,,We zijn erg blij met deze samenwerking. We stimuleren onze studenten om door te stromen naar het hbo. Door de ontwikkeling van dit programma wordt studiesucces op het hbo vergroot."

Komend schooljaar wordt 'Keuzedeel Voorbereiding hbo' ontwikkeld, speciaal voor mbo-studenten die willen doorstuderen in het hoger beroepsonderwijs. Het keuzeprogramma biedt in de eerste plaats mogelijkheden tot oriëntatie op de verschillende hbo-opleidingen en beroepen. Daarna kunnen mbo-studenten in de gekozen opleiding/sector een studieopdracht in het hbo gaan uitvoeren. Op die manier ervaren ze beter wat de verschillen zijn tussen mbo en hbo. Dit concentreert zich vooral op: hoger theoretisch gehalte, hoger studietempo, meer eigen initiatief en zelfstandiger werken. Een derde stap is dat ze ervaring opdoen met het werken in een projectgroep.

INVOERING PROGRAMMA Alles bij elkaar is het keuzedeel goed voor 240 uren studie. Invoering is voorzien met ingang van schooljaar 2017-2018. Studenten die een mbo-opleiding op niveau 4 volgen, kunnen dan het programma kiezen. Het programma wordt afgesloten met een toets.

De afspraken voor deze samenwerking zijn ondertekend door bestuurders van 17 mbo- en hbo-scholen. Dat gebeurde bij het Summa College in Eindhoven. ROC Rivor ondertekende het convenant samen met: Summa College, ROC Ter AA, ROC De Leijgraaf, SG De Rooi Pannen, Koning Willem I College, ROC Tilburg, Arcus College, Gilde Opleidingen, Leeuwenborgh Opleidingen, ROC West-Brabant, Scalda, Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool, NHTV, Hogeschool Zeeland, Zuyd Hogeschool.

ROC Rivor is hét opleidingscentrum in Rivierenland en biedt middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en contractactiviteiten. Er zijn vestigingsplaatsen in Tiel, Geldermalsen en Zaltbommel. ROC Rivor rust mensen toe voor samenleving, arbeidsmarkt en passend vervolgonderwijs. Dit wordt mede gerealiseerd door intensieve samenwerking met de partners in de regio, waaronder gemeentes, scholen, bedrijven en instellingen.