• Rode Baretten

Rode Baretten veroveren Geldermalsen

GELDERMALSEN De Rode Baretten van de Koninklijke Landmacht oefenen van 7 tot en met 11 november in de gemeente Geldermalsen en omgeving. De militairen van 11 Herstelcompagnie van de Luchtmobiele Brigade komen uit Schaarsbergen en zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van de Luchtmobiele Brigade met operationele onderhoud capaciteit. Raakt een voertuig beschadigd, dan bergen en repareren de militairen van de herstelcompagnie het voertuig, valt een radio uit, dan zijn het de militairen van deze eenheid die zorgen voor reparatie. Daarnaast kunnen de militairen ook ingezet worden voor infanterietaken als het uitvoeren van sociale patrouilles en het inrichten van mobiele checkpoints.

Tijdens de oefening Urban Monsters worden verschillende onderdelen van militaire operaties beoefend. De militairen beginnen de oefening in de ochtend van 8 november met het bouwen van een tijdelijke militaire basis op het bedrijventerrein van Internationaal Transport Bedrijf Jan de Lely in Geldermalsen. Verder zijn de militairen gedurende de hele week zichtbaar in de gemeenten Geldermalsen en Zaltbommel. Vooraf kunnen niet alle onderdelen van de oefening bekend gemaakt worden, omdat juist de verassing een belangrijk trainingselement is. Militairen moeten in staat zijn om in een veranderende omgeving voortdurend de juiste keuzes te maken om zo hun taken goed uit te voeren.

Missies in Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali hebben bewezen dat militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen, benaderen we de werkelijkheid van militaire inzet waar dan ook ter wereld. De oefening Urban Monsters vindt daarom grotendeels plaats op openbaar gebied, buiten de militaire oefenterreinen. De gemeenten Geldermalsen en Zaltbommel, de politie, verschillende bedrijven en Defensie werken samen om deze oefening mogelijk te maken.

Merkbare aanwezigheid

De bevolking van de gemeente Geldermalsen kan op verschillende manieren in contact komen met de militairen. Zij zijn bijvoorbeeld te zien tijdens voet- en gemotoriseerde patrouilles. Op woensdag 9 november richten de militairen een militair controlepunt in om passerende personen en voertuigen te controleren. Indien men hier niet aan mee wil werken, kan dit worden aangegeven bij de militairen om daarna ongehinderd verder te kunnen. De locaties van het militaire controlepunten zijn op de Brugsteeg in Tricht vanaf 09:00 tot 13:00 uur en op de Tielerweg, ten oosten van Geldermalsen, vanaf 15:00 tot 18:00 uur.

Tijdens de oefening zijn de wapens van de militairen zichtbaar aanwezig, maar het is niet de bedoeling daar actief gebruik van te maken, ook niet met oefenmunitie.

Indien er tijdens de oefening schade ontstaat aan hun eigendom, veroorzaakt door militair optreden of indien zij nadere informatie wensen, dan kunnen inwoners zich wenden tot de Officier van Dienst van de eenheid via 06 23685520