• Fotografie George Burggraaff

Rode-Kruisgebouw Geldermalsen duurzaam dankzij donatie Bloesemtocht

GELDERMALSEN De stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht ondersteunt elk jaar ook een lokaal doel. Voor dit jaar is er gekozen geld te doneren om het afdelingsgebouw van Rode-Kruisafdeling Betuwe Gaerde in Geldermalsen duurzaam te laten opknappen.

De Bloesemtocht is oorspronkelijk opgezet door de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis om aan de Van Limburg Stirumstraat te Geldermalsen een nieuw gebouw te verwezenlijken. Dit afdelingsgebouw is inmiddels zo'n 25 jaar oud en begon gebreken te vertonen. Het voldeed ook niet meer aan de eisen van deze tijd. Het verzoek voor financiële ondersteuning is gehonoreerd met een cheque van 25.000 euro, met de voorwaarden dat het geld besteed wordt aan het verduurzamen van het gebouw en dat de werkzaamheden bij voorkeur door lokale aannemers worden uitgevoerd.

De lokale afdeling heeft daarvoor een deskundige aangetrokken op het gebied van duurzaamheid. De belangrijkste aanpassingen die gedaan worden zijn dakrenovatie en -isolatie, het aanbrengen van zonnepanelen en het gebouw wordt voorzien van ledverlichting. Daarnaast wordt een aantal kozijnen vervangen en wordt het verouderde interieur aangepakt. De wens is om alle aanpassingen nog dit jaar te voltooien.

JAARLIJKSE BLOESEMTOCHT Het realiseren van het gebouw ruim 25 jaar geleden, was geen reden om met de Bloesemtocht te stoppen. Daarom werd de stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht opgericht. Deze stichting mag de vermelding Rode Kruis dragen omdat de gelden alleen aan Rode-Kruisdoelen geschonken worden.

De opbrengst van de Bloesemtocht wordt ieder jaar besteed aan steun aan de sociaal zwakkere en vereenzaamde mensen in onze samenleving. Een aanzienlijk deel gaat naar projecten van het Rode Kruis. Ongeveer 25% van de opbrengst gaat naar projecten die door het bestuur van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht samen met het Rode Kruis worden aangewezen. Uiteraard in lijn met de doelstelling van de stichting, daarnaast gaat er 5% naar doelen die via de vrijwilligers worden aangedragen.

In 2019 is er weer een Bloesemtochtweekend, de Bloesemrun vindt dan plaats op vrijdagavond 12 april en op zaterdag 13 april de Bloesemtocht.