• Ton van Balken
  • Den Bogerd

Schoolkinderen op ontdekkingstocht in paprikakas

EST ,,Ik vind rode lekkerder dan groene", zegt één van de leerlingen van basisschool Den Bogerd uit Geldermalsen. Groep 6/7 is een hele ochtend op bezoek op het paprikabedrijf van de familie v.d. Burg in Est. In dit super-moderne bedrijf mogen de kinderen ervaren wat er allemaal bij komt kijken om paprika's op goede wijze te kweken, te plukken, te sorteren en uiteindelijk te verzenden.

Verbaasd zijn de kinderen om met eigen ogen te zien hoe belangrijk hommels zijn voor de bevruchting van de paprikabloemen en op welke biologische wijze vervelende insecten bestreden kunnen worden met andere insecten. Tijdens het bezoek mogen ze zelf paprika's sorteren op grootte en gaafheid en worden de kids geblinddoekt om te proeven of ze een groene paprika lekkerder vinden dan een rode of gele. Maar ook ingewikkelde zaken komen aan de orde zoals fotosynthese en duurzaamheid.

,,Het is goed dat scholen op bezoek gaan bij dit soort bedrijven en al ontdekkend veel leren", aldus Ton van Balken, voorzitter van Boerderij-educatie Rivierenland. In het rivierengebied zijn een dertigtal agrarische bedrijven waar scholen van harte welkom zijn om te zien hoe bijvoorbeeld een melkveehouderij werkt. Het zijn geen saaie lessen. Kinderen worden uitgedaagd via het principe van Belevend Leren veel te ontdekken.

Op het paprikabedrijf was er aan het eind van de ochtend nog een serieuze quiz om nog eens samen te vatten wat er tijdens het bezoek geleerd was. ,,Ik vind het heerlijk om kinderen iets te vertellen over ons bedrijf en over de teelt van paprika's", zegt Lianne v.d. Burg. ,,Wanneer ze het product zien, kunnen voelen en kunnen rond lopen in de kas en het gehele productieproces zien dan beklijft het meer dan wanneer je het uit een schoolboekje moet vernemen", aldus Lianne. ,,We hopen dat meer klassen ons bedrijf komen bezoeken. Ze zijn van harte welkom."

Info: www.boerderijeducatierivierenland.nl