• Wim Schoutendorp

Simone Jilderda: 'Stroomhuis is broedplaats van creativiteit'

NEERIJNEN Simone Jilderda is benoemd tot voorzitter van bestuur Stroomhuis Neerijnen. Aan dit bloeiende cultureel centrum denkt zij nieuwe impulsen te kunnen geven. Zoals op het gebied van kunst, cultuur en techniek. En ook aan het betrekken van jongeren daarbij.

door Wim Schoutendorp

Simone Jilderda (51) volgt in bestuur Stroomhuis Daan Fousert op. Simone woont in Opijnen, en heeft op het gebied van kunst, cultuur en techniek een aanzienlijke staat van dienst, onder meer in het kunst- en techniekonderwijs. Het bestuur noemt haar komst een versterking van de kwaliteit en veelvormigheid van het regionale cultuurcentrum.

Waarom je inzetten voor zo'n club als Stroomhuis?
,,Stroomhuis Neerijnen zie ik als een broedplaats van creativiteit. Met zijn programma op het gebied van kunst, cultuur en landschap, en met theater, concerten, films en tentoonstellingen, draagt het Stroomhuis bij aan de levendigheid en ook binding met elkaar in de regio. Stroomhuis is er voor jong en oud. Voor Stroomhuis is het van belang dat we ook jongere generaties weten te boeien en binden."

Hoe pak je dit aan?
,,Ik ga graag met jongeren en de vrijwilligers van Stroomhuis in gesprek over de vraag hoe we dit kunnen bereiken. Ik hecht aan samenwerking zoals we nu al doen met natuurorganisatie IVN, Geldersch Landschap, scholen en Bibliotheek Rivierenland. Maar ik denk ook aan de andere culturele centra in onze regio. Laat ons doel zijn ons als culturele regio in al zijn diversiteit samen nog beter op de kaart te zetten."

Je noemt kunst en techniek, waarom?
,,Techniek is cruciaal voor de ondersteuning van kunst en cultuur, zoals belichting, geluid en tentoonstellingsopbouw. Maar denk ook aan de combinatie van kunst en techniek. Bijvoorbeeld de digitale kunst in de gaming industrie, of bij films met een combinatie van acteurs en computeranimaties. Of design: ontwerpen van producten, mode, architectuur met digitale technieken en duurzame materialen. Kunst en techniek is bovendien onlosmakelijk onderdeel van de belevingswereld van jongeren. Dat lijkt me een kans."

En dat allemaal met vrijwilligers?
,,Ja. Stroomhuis draait geheel op een grote groep vrijwilligers, inclusief alle bestuursleden. Vrijwilligers zijn een belangrijke dragende kracht in onze samenleving. We kunnen daar niet genoeg bij stilstaan. Ik raad het iedereen aan: het is leuk, het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, en het geeft veel voldoening. Zelf ben ik eind jaren 80 begonnen in een rechtswinkel, later als taaldocent en als 'maatje'. En nu als voorzitter van Stroomhuis. Dat vind ik een hele eer."

Bestuur Stroomhuis heeft Simone Jilderda unaniem benoemd tot zijn nieuwe voorzitter. Voor het lopende programma, zie: stroomhuisneerijnen.nl/programmaboekjes. Stroomhuis is gevestigd aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.