SkillsTalents biedt podium voor vmbo-leerlingen

GELDERMALSEN De leerlingen van de basis- en kadergerichte leerwegen op de Lingeborgh zijn bijna van alle markten thuis. Van tuinontwerp, ondernemerschap tot zorgverlening. Ook als vormgever, in de dienstverlening en de horeca zetten de scholieren hun beste beentje voor. Dat zij zoveel in hun mars hebben, lieten scholieren uit Geldermalsen en omgeving de afgelopen weken blijken tijdens de provinciale teamvakwedsrijden van SkillsTalents in Gelderland.

Daan Mortier is docent economie en ondernemen en de drijvende kracht achter de deelname aan SkillsTalents. Vol trots blikt hij terug op het verloop van de wedstrijden. ,,Het was iedere keer weer een nek aan nek race. Bij de prijsuitreikingen zag ik veel gespannen gezichten bij de leerlingen én begeleiders. De wedstrijden worden echt heel serieus genomen, waardoor leerlingen de kans krijgen om onvermoede talenten te ontdekken. Ze stijgen boven zichzelf uit. Alles bij elkaar behaalden onze teams drie 3e plaatsen, twee 2e plaatsen en een 4e plaats."

Balen de leerlingen dat zij daarmee niet door zijn naar de landelijke finale? ,,Natuurlijk is het jammer voor onze teams dat zij zich niet hebben geplaatst, maar de leerlingen zijn trots op hun prestaties. Ze hebben zoveel in huis", benadrukt Mortier. ,,Veel belangrijker dan winnen is het grote plezier waarmee de teamleden samenwerkten. De ontwikkeling die ze doormaakten. Met deze ervaring op zak kunnen de deelnemers met veel vertrouwen de praktijkexamens in."