Slaande bewegingen met paraplu leveren 100 uur werkstraf op

GELDERMALSEN De rechtbank veroordeelde een 40-jarige man uit Geldermalsen voor openlijk geweld tijdens de rellen in zijn woonplaats op 16 december 2015. De man kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd.

Op 16 december 2015 ontstonden rellen tijdens een raadsvergadering, waarin de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum werd besproken. Afgelopen juni legde de meervoudige strafkamer van de rechtbank aan 5 verdachten gevangenisstraffen en werkstraffen op.

Dezelfde dag werden 9 mannen door de politierechter veroordeeld. Later die maand veroordeelde de politierechter nog eens 9 verdachten die betrokken waren bij de rellen in Geldermalsen. Eind oktober werden ook 4 minderjarigen veroordeeld voor openlijk geweld tijdens de rellen.

De 40-jarige Geldermalsenaar leverde volgens de rechter een wezenlijke bijdrage aan het openlijke geweld door zich binnen de dranghekken te begeven en met een paraplu slaande bewegingen te maken en te gooien. Daarnaast duwde de man tegen hekwerken en had hij een stroomkabel vast.

VRIJSPRAAK De rechtbank sprak de man - in lijn met de officier van justitie - vrij van het tweede feit waarvan hij verdacht werd, het uiteenjagen van de raadsvergadering. Op grond van de bewijsmiddelen kan niet op overtuigende wijze worden geconcludeerd dat de man met zijn bijdrage aan het geweld opzet had om de raadsvergadering af te breken.