• Rita Boer Rookhuiszen
  • Rita Boer Rookhuiszen

Sloop zestien sociale huurwoningen in Tricht

TRICHT Kleurrijk Wonen wil in Tricht in totaal zestien sociale huurwoningen slopen. Het betreft tien eengezinswoningen aan de Rodenburgstraat en zes seniorenwoning aan de Laan van Crayenstein. Deze mededeling deed Tjapko van Dalen, directeur bestuurder van Kleurrijk Wonen, dinsdag 16 april in het Dorpshuis Tricht tijdens een speciale informatieavond voor huurders. Er komt wel nieuwbouw. Naar verwachting medio 2023 zouden deze nieuwe woningen weer bewoond kunnen worden. Door de huidige huurders, die dan wel tijdelijk elders zullen moeten wonen, of door nieuwe huurders.

ONAANGENAAM VERRAST Voor de informatieavond waren de bewoners van de Rodenburgstraat uitgenodigd. Namens de gemeente West Betuwe waren wethouder wonen Jacoline Hartman en dorpswethouder Ton van Maanen ook aanwezig, vooral om te luisteren naar de reacties van de bewoners. De bewoners van de seniorenwoningen waren eerder al thuis bezocht om hen te informeren over de sloop van hun woning. Voor hen een onaangename en onverwachte mededeling.

De huurders van de eengezinswoningen waren minder verbaasd. Afgelopen zomer was hen al duidelijk geworden dat de toestand van hun huizen niet al te best was. De daken bleken asbest te bevatten en reparaties lastig te realiseren. Na onderzoek blijkt volgens Kleurrijk Wonen dat de kosten van renovatie van de ooit in de jaren vijftig als noodwoningen gebouwde huizen onacceptabel hoog zijn. Vandaar de beslissing om tot sloop en nieuwbouw over te gaan.

SOCIAAL PLAN  Binnenkort krijgen alle huurders persoonlijk bezoek van een medewerker van Kleurrijk Wonen. Men kan dan aangeven of men wil terugkomen of dat men definitief elders wil wonen. Er komt een sociaal plan waarin ook een verhuiskostenvergoeding is opgenomen. Kleurrijk Wonen is inmiddels met de gemeente in overleg over de nieuwbouw. Waarschijnlijk is hier na de zomer meer zicht op.

,,Er zal geen hoogbouw komen'', liet Van Dalen uitdrukkelijk weten. ,,En het is zeker ook de bedoeling dat er seniorenwoningen terugkomen.'' De huidige huurders krijgen in ieder geval urgentie om te kunnen reageren op andere, eventueel tijdelijke, woonruimte. Pas als alle huurders andere woonruimte hebben kan met de sloop begonnen worden. Leegkomende woningen worden in de tussentijd tijdelijk verhuurd.