• Bram Fischer
  • Whitney Can I Be Me

Spannende rechtbankthriller en Whitney Houston bij LingeFilm

GELDERMALSEN Bij LingeFilm op vrijdag 27 oktober en woensdag 1 november de spannende rechtbankthriller Bram Fischer over het verhaal van de advocaat die in 1963 een negental opgepakte ANC-leden, onder wie Nelson Mandela, probeert te behoeden voor de doodstraf. En zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober staat de documentaire Whitney, Can I Be Me op het programma. De film vertelt het verhaal van één van de grootste zangeressen van haar tijd Whitney Houston, met een tragisch persoonlijk leven, dat uiteindelijk leidt tot haar vroege dood op een nog jonge leeftijd van 48 jaar.

De Nederlandse regisseur Jean van de Velde (tv-serie All Stars en de film Hoe Duur Was De Suiker) laat ons kennismaken met de blanke, uit gegoede familie afkomstige advocaat Bram Fischer. Hij neemt de verdediging op zich van de negental opgepakte kopstukken van het verboden ANC, waaronder de jonge zwarte advocaat Mandela, die al eerder is gevangen genomen. Het blanke apartheidsregime is er alles aan gelegen definitief af te rekenen met deze groep "terroristen" en probeert hen wegens hoogverraad ter dood te laten veroordelen. Fischer blijkt in het geheim ook een ANC-activist en de geheime politie komt op het spoor van zijn dubbelrol. Dat plaatst hem voor een moreel dilemma: te kiezen voor zichzelf of voor zijn cliënten? Een interessante, weinig bekende gebeurtenis in de geschiedenis van de strijd tegen apartheid.

Megaster Whitney Houson stond op het hoogtepunt van haar roem tussen 1987 en 1991. Ze betaalde voor haar sterrenstatus helaas de hoogst denkbare prijs: haar eigen leven. Fascinerend is het om in de documentaire Whitney, Can I Be Me te moeten zien hoe een eenvoudig ghettomeisje onvoldoende tegenwicht kan bieden aan alles en iedereen die wat met haar voor heeft. Succes hebben lijkt begeerlijk, maar tegen roem zijn slechts weinigen opgewassen. Waaraan de zangeres en actrice overleed, is minder van de belang dan de smeekbede uit titel van deze documentaire: Mag ik mezelf zijn?

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- en zaterdagavond 20.30 uur, aanvang woensdagavond 20.00 uur en zondagmiddag 15.00 uur. Entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00. E-tickets via www.lingefilm.nl