• Ray van der Bas

Sterke vrouwen in de hoofdrol bij LingeFilm

GELDERMALSEN Bij LingeFilm draait op vrijdag 18 en woensdag 23 januari de Deens/Zweedse film Becoming Astrid over de jonge rebelse Astrid Lindgren, nog voor zij de schrijfster zou worden van wereldberoemde boeken als Pippi Langkous, de gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter. Op zaterdag 19 januari en op zondag 20 januari is de Nederlandse film De Dirigent van regisseur Maria Peters (Sonny Boy) te zien. De kijkers maken kennis met de Nederlandse Antonia Brico die in de jaren twintig van de vorige eeuw als kind naar New York emigreert en als jonge vrouw de ambitie heeft dirigent te worden.

Astrid Lindgren, die de stoere Pippi Langkous verzon, was zelf ook niet bepaald een watje. Dat is te zien in de indrukwekkende biografische film Becoming Astrid over haar jongen jaren. In de jaren twintig krijgt ze op het Zweedse platteland een baantje bij de lokale krant en raakt zwanger van haar gehuwde hoofdredacteur. Een weinig te benijden situatie waar ze zich echter dapper doorheen slaat. We volgen haar in deze film in de jaren van haar ontwikkeling die later zou leiden tot een schrijfster van wereldformaat. We hopen daarom op een vervolg, met als titelsuggestie Being Astrid waarin ook haar loopbaan als auteur aan de orde komt. Geniet vooral ook van prachtige hoofdrol van Alba August.

In De Dirigent in het Amerika van de jaren twintig heeft een jonge Nederlandse emigrante een voor die tijd onmogelijke ambitie. Ze wil dirigent worden. In dit waargebeurde verhaal volgen we de 24-jarige Antonia Brico op de weg die zij aflegt om deze diepste wens in vervulling te laten gaan. Van New York terug naar Nederland en verder naar Berlijn waar ze uiteindelijk het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest zal dirigeren. Met Christanne de Bruijn, Annet Malherbe, Raymond Thiry en Gijs Scholten van Aschat.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvangstijden op vrijdag- en zaterdagavond om 20.30 uur. Aanvangstijd op zondag om 20.00 uur. Woensdagavond om 20.00 uur (zonder pauze). Entree € 8,00, op vertoon van LingeFilm FanPas € 5,50. E-tickets via www.lingefilm.nl