• Stichting Taxus Taxi

Stichting Taxus Taxi haalt snoeisel op bij Avri-milieustraten voor chemotherapieën

GELDERMALSEN De jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel door stichting Taxus Taxi gaat maandag 10 juni weer van start. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestandsdeel van de chemotherapie. ,,We zijn elk jaar weer blij dat zoveel mensen mee willen doen met het inzamelen", vertelt Werner Toonen van stichting Taxus Taxi.

Inwoners van de Avri- gemeenten Maasdriel, Zaltbommel en West Maas en Waal kunnen het snoeisel aan huis laten ophalen. De stichting heeft nog niet de capaciteit om in elke Avri-gemeente het snoeisel aan huis op te halen. Daarom kunnen de inwoners van Buren, Culemborg, Neder-Betuwe, Tiel en West-Betuwe hun taxussnoeisel inleveren op de milieustraten.

Elk jaar opnieuw worden duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel. ,,De opbrengst varieert per jaar, maar het allerbelangrijkste is dat met deze inzameling een flinke bijdrage kan worden geleverd in de strijd tegen kanker", benadrukt Werner. ,,Wij zamelen al sinds 2009 in en elk jaar komt onze inzamelingsactie weer terug. Wij zien het als een service, want we zijn blij dat elk jaar mensen samen met ons de strijd tegen kanker willen aangaan. Simpelweg door het taxussnoeisel voor ons te bewaren."

GOEDE VOORBEREIDING Om bezitters van de Taxusplant goed voor te bereiden, wil Werner graag benadrukken: ,,Broei is de grootste boosdoener als het gaat om de bruikbaarheid van het snoeisel. Om dit te voorkomen, adviseren wij mensen altijd om in het midden van het snoeisel een kuil te maken ter grootte van een voetbal." Tassen om het snoeisel goed in te bewaren zijn gratis te verkrijgen op verschillende plekken in de regio. Voor een uitgiftepunt zie www.taxustaxi.nl/uitgiftepunten. ,,Zonder uitgiftepunten en onze partners, onder wie ook Avri, zijn wij nergens."

De inzameling gaat vanaf maandag 10 juni van start. ,,Onze voorkeur heeft dat u het snoeisel zo kort mogelijk na het snoeien aflevert op de daarvoor bestemde locaties. De taxustwijgjes bevatten dan nog de meeste werkzame stof", zegt Werner, die tot slot aangeeft dat stichting Taxus Taxi nog op zoek is naar vrijwilligers die zich in het seizoen enkele uren per week willen inzetten voor de 'Strijd tegen kanker'.

Info: www.taxustaxi.nl of Facebook.