• gp-foto

    foto: GP-foto

Stolpersteine in Beesd

BEESD Op initiatief van Jan Veldhuijsen en ds. Jitse Scheffer worden vrijdag 11 augustus rond 16.00 uur door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig twee Stolpersteine ingemetseld in de stoep, ter hoogte van Voorstraat 93 in Beesd.

Stolpersteine zijn struikelstenen; op de stenen zijn messing plaatjes aangebracht, met ingegraveerd de namen van hen die uit hun woonplaats zijn weggevoerd en omgekomen zijn door de Naziterreur. Het pand aan Voorstraat 93, waar familie Van Breemen nu woont, werd vroeger bewoond door familie Van Straaten. Er was een slagerij, een dranklokaal en een kleine huissynagoge. Henri van Straaten werd hiervandaan in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar het concentratiekamp om nooit weer terug te komen. Eenzelfde lot onderging Samuël van Straaten die in een oud huisje aan de Middenstraat woonde, waar nu de doorgang is naar de Protestantse Kerk. Zwervend in het veld van Beesd werd ook hij opgepakt en gedeporteerd.

In overleg met burgemeester Miranda de Vries is gekozen voor 'één plaats van gedenken'. Beide mannen woonden op verschillende adressen maar om de geschiedenis te markeren, leek één plaats het meest voor de hand liggend. Bij het huis van familie Van Breemen wordt ook een klein bordje geplaatst waarop in het kort iets vermeld staat over wat bijna 75 jaar geleden plaatsvond in ons dorp. Opdat wij niet vergeten…

Deze beide mannen wordt zó - postuum - recht gedaan: hun namen worden genoemd, hun verleden herleeft, het is een klein stukje Beesdse geschiedenis. Goed om te markeren.

Op vrijdag 11 augustus is iedereen die wil komen bij de steenlegging welkom. Aanvang is om 15.30 uur in de Protestantse Kerk, aansluitend is er een korte speech, vervolgens worden de stenen ingemetseld in de stoep. Na afloop is er nog een samenzijn in de Ontmoetingsruimte van de kerk.