• Nico Ouburg
  • Nico Ouburg
  • Nico Ouburg
  • Nico Ouburg
  • Nico Ouburg

Straatfotograaf uit Meteren in Spaans dagblad

METEREN De in Deil geboren straatfotograaf Nico Ouburg is opgemerkt door het Spaanse dagblad El Pais. Het werk van Ouburg trok de aandacht van een journalist van de interneteditie van het blad waarop zij besloot er een artikel aan te wijden.

door Willemieke Steen

@Willemieke88

Naar aanleiding van het Spaanstalige artikel is het bezoekersaantal op zijn eigen website enorm gestegen. Vooral Spaanstalige bezoekers weten de online weg naar het werk van Ouburg nu ook te vinden.

HIPSHOTS Bijna dagelijks gaat Ouburg op pad met een fotocamera in zijn jaszak; zelfs tijdens de wandeling in zijn lunchpauze is hij met zijn hobby bezig. Ouburg werkt vaak met zogenaamde 'hipshots' waarbij hij de camera op heuphoogte houdt en onopgemerkt foto's maakt. De meeste foto's maakt hij met een camera met groothoeklens. ,,Door gebruik te maken van een groothoeklens voel je je als kijker onderdeel van het tafereel. Bij een foto die gemaakt is met een telelens ben je meer een voyeur", aldus Ouburg.

Ouburg toont zijn werk bewust in zwart/wit. ,,Kleur leidt bijna altijd af. Ik gebruik alleen kleur als het echt functioneel is", aldus Ouburg. Het voordeel bij zwart/wit foto's is dat je de achtergrond bijvoorbeeld wat donkerder kunt maken waardoor het onderwerp van de foto beter tot zijn recht komt. Ouburg: ,,Ik ben trots op een foto als het beeld bij de kijker iets van een gevoel oproept; als de kijker nieuwsgierig wordt of geraakt wordt."

HOBBY Fotograferen is altijd al zijn hobby geweest. Hij heeft er wel eens over nagedacht om als professioneel fotograaf aan de slag te gaan maar dat zou hem teveel stress opleveren. Een hobby moet leuk blijven. Ouburg: ,,En bovendien, als je van je hobby je werk maakt, heb je geen hobby meer." Zijn grote voorbeeld en inspiratiebron is Ed van der Elsken.

Hoewel hij geen cursussen heeft gevolgd, heeft Ouburg veel theoretische kennis van fotografie. Hij heeft veel boeken gelezen en kijkt vaak video's op Youtube. Daarnaast leert hij veel van andere hobbyfotografen uit de fotoclubjes waarmee hij regelmatig op stap gaat. Ouburg: ,,We delen dezelfde passie maar zijn allemaal heel verschillende mensen en daarom kunnen we allemaal van elkaar leren."

PRIVACY Op de vraag of hij te maken heeft met de privacyregels voor het publiceren van zijn foto's zegt Ouburg: ,,In Nederland mag er juridisch gezien heel veel. Je moet alleen opletten met BN'ers. Moreel gezien is het een ander verhaal, dat is namelijk voor iedereen anders. Ik probeer bij het publiceren van mijn foto's altijd te bedenken hoe ik het zelf zou vinden als de foto openbaar wordt."

Bijna had Ouburg een eigen boek uitgegeven. Trots laat hij de proefdruk zien: een groot boek met een selectie van zijn beste werk. ,,Helaas is de Portugese uitgever failliet gegaan en is het er niet van gekomen het boek ook daadwerkelijk uit te brengen. Ik ga wel proberen een andere uitgever te vinden om deze droom alsnog te verwezenlijken."

[www.ouburg.net/