Stroomhuis gedenkt Italiaanse filmmaestro Ettore Scola

NEERIJNEN Als eerbetoon aan de in januari overleden Italiaanse regisseur Ettore Scola brengt het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen op donderdag 7 april diens meest geroemde film: Una Giornata Particolare (een bijzondere dag). Daarin spelen Marcello Mastroianni en Spohia Loren beiden magnifieke hoofdrollen.

Vooral Una Giornata Particolare die het Filmhuis in Neerijnen nu gaat draaien, behoort tot de grote publieksfavorieten van Scola. In deze film uit 1977 draait het om een huisvrouw en een wegens homoseksualiteit ontslagen radiomaker die elkaar op 9 mei 1938 ontmoeten en door deze ontmoeting elkaar diep raken. Achtergrond van de film is het bezoek dat Adolf Hitler in mei 1939 in Rome brengt aan diens Italiaanse bondgenoot Benito Mussolini. Aan het begin van de film worden documentaire beelden getoond van de aankomst per trein van Hitler op 7 mei op Stazione Ostiense te Rome. De film zelf speelt zich af op 8 mei 1939, de dag van de grote parade.

Na afloop van de eerste vertoning van de gerestaureerde versie van deze film zei Scola in 2003, tijdens het Zeeuws filmfestival in Vlissingen: ,,Ik vind het belangrijk dat juist deze film door een jong publiek wordt gezien. Intolerantie en fascisme zijn van alle tijden. Intolerantie treft dan weer vrouwen, dan weer homoseksuelen, en vandaag de dag treft het allochtonen. Mensen die werk komen zoeken dat er in hun eigen land niet is. En wat vinden ze? Eenzaamheid, discriminatie, intolerantie."

De film en het werk van Ettore Scola worden ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Aanvang daarvan 19:30 uur. De film zelf start om 20.00 uur. Toegang: €5,-. Stroomhuis is gelegen aan de Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen. Info: stroomhuisneerijnen.nl