• Girl with Pearl Earring

Stroomhuis start filmcyclus over 'Schilderen met licht'

NEERIJNEN Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen start donderdag 15 maart een nieuwe, vierdelige filmcyclus. Daarin wordt dieper ingegaan op het thema 'Film en schilderkunst'. Deze eerste aflevering gaat over 'Licht in de Gouden eeuw': over de invloed van Rembrandt en Vermeer. Deze filmcyclus wordt verzorgd en ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Over Schilderen met licht: filmmakers willen een verhaal vertellen; daartoe gingen zij aanvankelijk te rade bij de grote romanschrijvers uit de negentiende eeuw als Charles Dickens en Victor Hugo. Maar een verhaal moet ook in beeld worden gebracht.

Cameralieden hebben voor licht en kleur en mise en scene hun inspiratie veelal gevonden in schilderijen van bewonderde meesters van het licht als Vermeer en Rembrandt en de Romantici uit de negentiende eeuw. Het vernieuwende van Rembrandt c.s. is dat zij met licht de personages in een driedimensionale ruimte wisten uit beelden vanuit het voorheen platte vlak van de schilderkunst in de middeleeuwen en renaissance.

Filmhuis vertoont deze eerste avond van de nieuwe cyclus: 'Girl with a Pearl Earring'. Deze film uit 2003 van Peter Webber Scarlett Johansson, gaat over het schilderij 'Meisje met de parel', uit circa 1665 van Johannes Vermeer. Dit beroemde portret hangt in het Mauritshuis in Den Haag en wordt momenteel grondig opnieuw geanalyseerd, in de hoop te kunnen achterhalen hoe Vermeer precies te werk ging. Als voorfilm vertoont Filmhuis: 'Rembrandt, schilder van de mens', uit 1957, van Bert Haanstra.

Verdere afleveringen van de cyclus zijn op do 22 maart (over de invloed van Caravaggio, en de Italiaanse Barok), do 12 april (Edward Hopper en het Amerikaans realisme) en do 19 april (de Vrouw in de (film)kunst). Eerder waren er in Stroomhuis al zulke dieper gravende filmcycli over onderwerpen als: Italiaans Neo-realisme, de Franse Nouvelle Vague, de Revolutionaire Sovjet-film, Cinema Nederland, 400 jaar Shakespeare, en (afgelopen najaar) Cinema China.

Alle films met een voorafgaande inleiding beginnen steeds om 19:30 uur. Entreeprijs per avond: €10,-. Voor alle vier films, inleidingen en samenvattingen samen, bedraagt de deelnameprijs €30,-. Reserveren hiervoor kan met een mailtje naar Wim Schoutendorp, coördinator: wschou50@gmail.com. Gebouw Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.