• Other side of hope

    Stroomhuis

Syrische vluchtelingen tussen pech en mazzel

NEERIJNEN Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen vervolgt deze eerste maand van het nieuwe jaar zijn korte serie films over verschoppelingen. Deze tweede (en slot-)aflevering – op donderdag 17 januari, heet 'Other side of hope', speelt in Finland en gaat ook over het migratievraagstuk.

Dit thema 'Verschoppelingen' koos het Filmhuis van Stroomhuis als thema voor deze eerste maand van goede voornemens. Maar niet minder omdat die twee ook artistiek evenals filmisch heel bijzonder zijn. 'The other side of hope' uit 2017 is een film van de Finse regisseur Aki Kaurismäki. Zijn films hebben een unieke droog komische stijl, maar ondertussen geeft hij zijn kijkers wel een actuele boodschap mee. 

Hier belandt een Syrische vluchteling in Helsinki. Niet omdat hij daar per se naar toe wilde, het is simpelweg het einddoel van het kolenschip waar hij zich op had verschanst. In de Finse hoofdstad moet hij in het illegale circuit duiken, en ontmoet hij vervolgens mensen die hem goed doen, en mensen die hem kwaad doen.

We krijgen te zien hoe iemand aan de rand van de samenleving laveert tussen pech en mazzel, tussen hoop en tegenslag. Hij krijgt werk van een zakenman, verdient geld tijdens een pokeravond en kan een nieuw leven beginnen als uitbater van een restaurant. Maar op straat wordt hij mishandeld, door boze witte mannen, en op kantoren botst hij op ambtelijke regels.

Deze sympathieke film wordt in Nederland uitgebracht door Cinemien. Aanvang film 19:30 uur. Entree: € 5. Reserveren niet nodig. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.